انتقادهای قبل از شروع دولت بوی خیرخواهی نمی‌دهد؛ اصلاح‌طلبان مسعود پزشکیان را تخریب می‌کنند

اسامی وزرای پیشنهادی دولت مسعود پزشکیان، نهمین رئیس‌جمهور ایران روز یکشنبه ۲۱ مرداد برای بررسی در مجلس و اخذ رأی اعتماد از نمایندگان به خانه ملت داده شد.

درحالی‌که دولت پزشکیان هنوز آغاز به فعالیت نکرده، توپخانه اصلاح‌طلبان علیه دولت چهاردهم فعال شده است. عباس عبدی قبل از اینکه فهرستی رسمیت یافته باشد نخستین انتقادات صریح به سمت کابینه دولت پزشکیان را شلیک کرد و مشاور عالی رئیس‌جمهور را این‌گونه هدف قرار داد: «اگر علی‌آبادی برای نیرو معرفی شود به واسطه حمایت کامل مشاور عالی آقای رئیس‌جمهور است و مسئولیت وضعیت آینده برق را آقای مشاور پیشاپیش از طریق این حمایت پذیرفته‌اند.» عبدی درحالی به تندی به دولت پزشکیان حمله می‌کند که در ابتدای همین مطلب جمله‌ای متناقض را به کار گرفته و مدعی می‌شود درباره انتخاب وزرا حساسیت زیادی ندارد. عباس عبدی درحالی به‌دلیل باب میل نبودن انتخاب‌های رئیس‌جمهور به او حمله می‌کند که خود عضو شورای راهبری انتقال قدرت بوده است. شورایی که از ابتدا با هدف کمک به رئیس‌جمهور به‌عنوان بازوی مشورتی تشکیل شد. حالا اما فردی که به اسم کمک در این شورا حاضر بوده نظرات رئیس‌جمهور را برنمی‌تابد. محمود صادقی، نماینده مجلس دهم نیز شعارهای انتخاباتی پزشکیان را این‌گونه مورد تمسخر قرار می‌دهد: «قرار بود صدای بی‌صدایان باشید. خودتان هم بی‌صدا شدید؟» 

جبهه اصلاحات ایران در نامه‌اى خطاب به رئیس‌جمهور با بیان اینکه اخبار نگران‌کننده‌ای از چینش هیأت دولت به گوش می‌رسد، در ظاهری دلسوزانه می‌نویسد: «در مرحله اول شکل‌گیری هیأت دولت اجازه ندهید، ویژه گزینی‌ها و روندهای ناصواب موجب حذف شایستگان و ناامیدی مردم از انتخاب خود شود که حتی تا روز رأی‌گیری برای آمدن پاى صندوق و رأی دادن به شما تردید داشتند.» درحالی که این جبهه سعی دارد در پشت عباراتی انتقادی «حذف شایسته‌گزینی و ناامیدی مردم» نیت سهم‌خواهانه خود را پنهان کند سخنگوی این جبهه با معیارهای جناحی که برای معرفی اعضای کابینه ارائه می‌دهد، نیت سهم ‌خواهانه پشت پرده را این‌گونه به تصویر می‌کشد: «در آستانه معرفی  کابینه دولت چهاردهم به مجلس، اخبار نگران‌کننده‌ای درباره برخی اسامی به‌گوش می‌رسد. برخی از آنها نه نسبتی با اصلاحات دارند و نه حتی به رویکرد اعتدالی نزدیک هستند. برخی دیگر هم اساسا به ضدیت با هر تغییر و اصلاحی شهره هستند.» روز گذشته نیز پروانه سلحشوری پس از منتشر شدن فهرست اسامی این‌گونه پزشکیان را مورد عتاب و خطاب قرار می‌دهد: «پزشکیان در اولین امتحان به جز در مواردی معدود، نمره مردودی گرفت. کابینه‌ای که نه براساس شایستگی و تخصص و مشورت کارگروه‌ها و شورای راهبری، بلکه با سهم‌خواهی و دخالت آشکار این و آن شکل گرفت.»

اگرچه باب انتقاد به دولت بسته نیست اما این توقع می‌رود گروه‌های سیاسی برای قضاوت آن کمی زمان به دولت بدهند. اینکه اعضای شورای انتقالی قدرت، خود در صف اول منتقدان قرار بگیرند این تصویر را نمایان می‌کند که آنها به جای موفقیت دولت، موفقیت جناحی در کسب سهم حداکثری از کابینه را هدف قرار داده و حال که این توقع برآورده نشده برای تخریب دولت به خط شده‌اند. این رویکرد که قبل از تاسیس دولت، تخریب آن آغاز شود رویکردی غیراخلاقی را نمایان می‌کند که از آن بوی خیرخواهی نمی‌توان برداشت کرد. برخی اصلاح‌طلبان درحالی به زبان کنایه سعی در این‌همانی اعضای کابینه پیشنهادی با دولت سیزدهم دارند که از بین ۱۹ وزیر پیشنهادشده تنها ۳ وزیر سابقه فعالیت در این دولت را دارند. ۵ وزیر نیز در دولت روحانی مسئولیت داشته‌اند. دولتی که در هر دو دوره حمایت اصلاح‌طلبان را در انتخابات داشت. 

نخستین بار آذر منصوری، رئیس جبهه اصلاحات بود که با توییتی سعی در سلب مسئولیت از این جبهه در تعیین کابینه داشت و در روزهای ابتدایی تشکیل شورای انتقال قدرت مدعی عدم دخالت در تعیین کابینه بود و در مطلبی که در این‌باره منتشر کرد نوشت: «موضع ما در برابر دولت ایشان، حمایت، نظارت و پرسشگری و مبنای قضاوت ما، تحقق خواست مردم ایران است.» این ادعا همان ابتدا توسط علی‌اصغر شفیعیان رد شد.
این چهره رسانه‌ای نزدیک به پزشکیان در مطلبی خبر داد جبهه اصلاحات در همه کمیته‌های شورای انتقال قدرت نماینده دارد. بعدها نیز صوتی از آذر منصوری منتشر شد که به‌طور کامل با ادعای عدم دخالت در تعیین کابینه در تناقض بود. در صوت منتشرشده او در پاسخ به یکی از اصلاح‌طلبان که خواهان قرار گیری برخی افراد در کابینه بود می‌گوید این دغدغه‌ها عینا به پزشکیان منتقل شده است. برخی اصلاح‌طلبان که با حمایت از روحانی در پیروزی او در انتخابات ریاست جمهوری نقش ایفا کرده بودند پس از ریزش سرمایه اجتماعی این دولت مرزبندی با آن را آغاز کردند. این رویکرد به نظر می‌رسد برای پزشکیان خیلی زودتر آغاز شده است.

آنها که در فرایندهای تعیین کابینه سهم حداکثری را داشتند از کوچک‌ترین اختلاف نظر برای بهانه‌جویی بهره برده و از همین ابتدای کار به دنبال مرزبندی با آن هستند تا درنهایت امر به جای پاسخگویی درمورد عملکرد دولت، در جایگاه مدعی نشسته و برای ایفای نقش در انتخابات‌های آتی خود را گرم کنند.

متن کامل گزارش علی مزروعی، خبرنگار گروه نقد روز را در روزنامه فرهیختگان بخوانید.

منبع: روزنامهٔ فرهیختگان، ۲۲ مرداد ۱۴۰۳

https://farhikhtegandaily.com/news/۱۹۴۰۳۰/%D۸%A۷%D۸%B۵%D۹%۸۴%D۸%A۷%D۸%AD%E۲%۸۰%۸C%D۸%B۷%D۹%۸۴%D۸%A۸%D۸%A۷%D۹%۸۶ ـ %D۹%۸۵%D۸%B۳%D۸%B۹%D۹%۸۸%D۸%AF ـ %D۹%BE%D۸%B۲%D۸%B۴%DA%A۹%DB%۸C%D۸%A۷%D۹%۸۶ ـ %D۸%B۱%D۸%A۷ ـ %D۸%AA%D۸%AE%D۸%B۱%DB%۸C%D۸%A۸ ـ %D۹%۸۵%DB%۸C%E۲%۸۰%۸C%DA%A۹%D۹%۸۶%D۹%۸۶%D%D۹%۸۵%DB%۸C%E۲%۸۰%۸C%DA%A۹%D۹%۸۶%D۹%۸۶%D۸%AF/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *