دانشمندان و پژوهشگران بینالمللی در برلین گرد هم آمدند تا دربارهٔ حاکمیت جهانی حقوق بشر بحث کنند
در ۲۲ اکتبر ۲۰۲۴، بیش از ۶۰ محقق از ۱۶ کشور برای سمینار حقوق بشر چین ـ اروپا در سال ۲۰۲۴، در برلین گرد هم آمدند تا در مورد راهبردهای بهبود حمایت از حقوق بشر و تقویت ارتباطات بین چین و کشورهای اروپایی بحث کنند. این سمینار با موضوع «حفاظت از حقوق جدید و نوظهور: دیدگاههایی از چین و اروپا» بهمیزبانی انجمن مطالعات حقوق بشر چین و دانشگاه جنوب مرکزی برگزار شد.
خبرنگاران گلوبال تایمز، لیو شین و فن لینگژی، با برخی از این دانشمندان صحبت کردند. دیدگاه آنها منعکسکنندهٔ افکار و نگرانیهای آنها در مورد سیاست جهانی حقوق بشر کنونی، و تأثیر ژئوپلیتیک بر این حقوق بود. این سمینار از زمان تأسیس در سال ۲۰۱۵، بهعنوان یک بستر آکادمیک ساختاریافته برای تبادل و همکاری در زمینه حقوق بشر عمل کرده و تاکنون هشت جلسه برگزار کرده است.
هلگا تسپ لاروش، بنیانگذار و رئیس اندیشکده آلمانی مؤسسه شیلر
بدون پرداختن به خطر فوری موجودیت کل بشریت ـــ جنگ در اوکراین و جنگ در خاورمیانه ـــ که میتواند با یک زمستان هستهای همراه شود، صحبت در مورد حقوق بشر بدون پرداختن به این تهدید فوری که تمامی حیات را در سیارهٔ ما از بین میبرد، غیرممکن است. بالاترین اولویت برای بشریت باید فراتر از ژئوپلیتیک و این ایده باشد که یک ملت یا گروهی از ملتها میتوانند دارای منافعی مشروع باشند که به آنها اجازه دهد با هر وسیلهٔ ممکن علیه هر ملت یا گروهی از ملتها وارد عمل شوند. غلبه بر ژئوپلیتیک در مفهوم جامعهای با آینده مشترک برای بشریت نهفته است. این مفهوم حامل ایدهای در یکپارچگی بشریت است. ژئوپلیتیک این ایدهٔ مردم و بشریت را رد میکند و یک بازی حاصل جمع صفر را در رابطهٔ بین ملتها یا گروههایی از ملتها فرض میکند که در آن یکی برنده و دیگری بازنده است. اما این بههیچوجه نشاندهندهٔ رابطهٔ طبیعی بین مردمان ملل و تمدنهای مختلف نیست، همانطور که میتوان مشاهده کرد که بهاصطلاح «شهروندان عادی» کشورهای مختلف چگونه بهراحتی با یکدیگر ارتباط برقرار و در همبستگی با هم زندگی میکنند. برعکس، ژئوپلیتیک مبتنی بر ادعای قدرت نخبگان الیگارشی است که قصد دارند امپراتوری یا امتیازات خود را نسبت به دیگر ملیتها اثبات یا حفظ کنند.
در دیدگاه سیاست خارجی استراتژیک چین و اروپا تفاوتی اساسی وجود دارد. در حالی که چین برای آیندهٔ مشترک بشریت یک همکاری برد ـ برد ارائه میدهد، بهنظر میرسد غرب همیشه به دشمنی نیاز دارد که بتواند منافع فرضی خود را در برابر آن تعریف کند.
ماریانا تیان، استاد مؤسسهٔ دولت و قانون، آکادمی علوم بلغارستان
چین بهعنوان یکی از دو اقتصاد بزرگ جهان، یکی از دو کشور پرجمعیت و پیشرو در پویایی توسعهٔ همهجانبه، بهطوری فزاینده درگیر فرآیندهای بینالمللی است. موضوع حقوق بشر ابزار فشار غرب بر چین بوده و بهعنوان دستاویزی برای تصمیمات سیاست خارجی، مانند تحریمها، مورد استفاده قرار گرفته است. گفتمان مربوط به حقوق بشر چین نهتنها از حق الگوی توسعه خود دفاع کرد، بلکه کاستیهای سیستمهای غربی را نیز برجسته کرد. این رویه با تفاوتهای اساسی در درک حقوق بشر در چین و اروپا مطابقت دارد، که در قانون اساسی چین، منشور اتحادیهٔ اروپا در مورد حقوق بشر، و کنوانسیون اروپایی برای حمایت از حقوق بشر و آزادیهای اساسی، منعکس شده است. بر اساس اسناد فوق، میتوان تفاوت بین برداشت چینی و اروپایی از حقوق اساسی بشر را شناسایی کرد. این نکتهٔ کلیدی برای درک تفاوتها و رویکردهای زیربنایی رویارویی چین و غرب است.
اووه بهرنز، اقتصاددان آلمانی، کارشناس لجستیک بینالمللی
در طول فعالیتهایم بهعنوان مدیر لجستیک در چین و هند، توانستم فقر و تلاش برای غلبه بر آن را ببینم. در حالی که در هند با تردید بسیار یا حتی راکد پیش میرفت، روند غلبه بر آن در کل چین اتفاق افتاد. در طی یک سفر جادهای خصوصی از پکن به و از طریق گوئیژو در عرض سه ماه، توانستم از نزدیک شاهد این موفقیت باشم. ساخت زیرساختها که کل چین را پوشش میدهد: با شبکههای راه آهن و جاده، برق و زیرساختهای ارتباطی، آغاز و پایه و اساس آن گذاشته شد. ثبت منظم علل و تدوین اقدامات، گام دوم برای اجرای نهایی اقدامات در مرحلهٔ سوم بود. در حال حاضر، تمرکز بر امنیت است تا مردم یا کل روستاها دوباره دچار فقر نشوند. زندگی برای همهٔ افراد جامعه، با غذا، پوشاک و مسکن مطمئن، امنیت پزشکی و اجتماعی، مهمترین ملزومات حق بشر است. برای اهداف چنین حقوق بشری، حقوق گروه بر حقوق فردی ارجحیت دارد. «شمال جهانی» میتواند و باید از تجربهٔ چین بیاموزد که چگونه میتوان بر فقر در «جنوب جهانی» غلبه کرد، چگونه میتوان زندگی ارزشمندی برای مردم در سرزمین مادری خود تضمین کرد، و چگونه میتوان با مهاجرت اقتصادی مقابله کرد.
منبع: گلوبال تایمز، ۲۵ اکتبر ۲۰۲۴
https://www.globaltimes.cn/page/۲۰۲۴۱۰/۱۳۲۱۸۶۴.shtml