زنگ خطری برای دولت آینده: بی‌عدالتی محض در «مدارس دولتی»

با گسترش مدارس خصوصی و به‌طور کلی خصوصی‌سازی آموزش و پرورش، میلیون‌ها دانش‌آموز مدارس دولتی از کمبود معلم، وضعیت اسفناک مدارس و تدریس، و بی‌‌توجهی مسؤولین به این مسألهٔ مهم، رنج می‌برند. با اجرای خصوصی‌سازی هرچه بیشتر آموزش و پرورش، که مغایر اصول قانون اساسی نیز می‌باشد، این امر بسیار حیاتی در کشور طبقاتی شده و میلیون‌ها کودک را از داشتن امکانات و تسهیلات آموزشی ضرور محروم شده‌اند و جلوی بروز استعدادهای فراوان طبقات کم درآمد گرفته شده است.

مروری داشته باشیم به گزارش خبرگزاری تسنیم از فاجعه‌ای که این خصوصی‌سازی در جامعه رقم زده و می‌زند.

***

وضعیت افتضاح نمرات دانش‌آموزان مدارس دولتی عادی در مقایسه با مدارس خاص، حکایت از وضعیت بغرنج مدارس دولتی و به صدا در آمدن زنگ خطری دارد که مسئولان امر به‌ویژه رئیس‌جمهور جدید باید ورود جدی به آن داشته باشد تا جلوی نهادینه شدن این بی‌عدالتی را سد کند.

هم‌اکنون نتایج نمرات امتحانات نهایی به‌عنوان یکی از شاخص‌ها برای بررسی عملکرد و کیفیت آموزش و پرورش کشور شناخته می‌شود و اُفت نمرات دانش‌آموزان در امتحانات نهایی به همراه عملکرد ضعیف دانش‌آموزان ایرانی در نتایج آزمون‌های بین‌المللی «تیمز و پرلز» نشان می‌دهد که وضعیت کیفیت در آموزش و پرورش کشور اصلاً مطلوب نیست.

وضعیت نمرات دانش‌آموزان در امتحانات نهایی و از سوی دیگر وضعیت کسب رتبه‌های برتر کنکور و جای خالی مدارس دولتی عادی می‌تواند زنگ هشداری برای سیاست‌گذاران آموزشی کشور به‌ویژه در بحث حمایت از کیفیت آموزش مدارس دولتی عادی باشد.

از این رو توجه رئیس‌جمهور جدید و وزیر آموزش و پرورش آینده به ارتقای کیفیت آموزش و توجه ویژه به مدارس دولتی عادی یک ضرورت بسیار مهم است.

در ادامه وضعیت نمرات دانش‌آموزان شهر تهران در امتحانات نهایی خرداد سال گذشته و روایتی از به حاشیه رانده شدن مدارس دولتی عادی را مرور می‌کنیم.

بالاترین معدل ۱۳/۵

در امتحانات نهایی خرداد سال ۱۴۰۲ در مجموع رشته‌های نظری در شهر تهران بالاترین میانگین نمرات با ۱۳/۵ مربوط به رشته علوم و معارف اسلامی بود و پس از آن رشته علوم تجربی با معدل ۱۲/۴، ریاضی و فیزیک با معدل ۱۲/۲ و ادبیات و علوم انسانی با معدل ۱۰.۲ قرار دارند و میانگین نمره در شاخه نظری ۱۱/۷ بوده است همچنین ۸۰ درصد دانش‌آموزان موفق به قبولی شدند.

پایین‌ترین نمرات امتحانات نهایی برای مدارس دولتی عادی!

در میان نوع مدارس، بالاترین نمرات مربوط به مدارس استعدادهای  درخشان (۱۶/۹) است، پس از آن مدارس نمونه دولتی (۱۵/۴) قرار دارند. مدارس غیردولتی با نمرات (۱۲/۴) در رتبه سوم و مدارس شاهد با نمرات (۱۲) در رتبه چهارم قرار دارند.

مدارس هیأت امنایی با نمرات (۱۱/۹) و دولتی عادی با نمرات (۹/۸) در پایین‌‌‌ترین وضعیت قرار دارند!

هشداری که شنیده نمی‌شود

وضعیت نمرات کسب شده توسط مدارس دولتی عادی یک بار دیگر می‌تواند موضوع کیفیت متفاوت آموزش در مدارس و بی‌توجهی به مدارس دولتی عادی را به مسئولان هشدار دهد.

قرار گرفتن این معدل در کنار «سهم نزدیک به صفر» رتبه‌های زیر ۳ هزار کنکور توسط مدارس دولتی عادی، زنگ خطر عدالت آموزشی را به صدا درآورده است.

مصوبه‌ٔ کنکوری بدون تأثیر بر کیفیت و عدالت

مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی نه‌تنها به بهبود وضعیت و عملکرد دانش‌آموزان مدارس دولتی عادی کمکی نکرده بلکه با تسری امتحانات نهایی به سال دوره متوسطه دوم، شاید مسیر را برای دانش‌آموزان این مدارس دشوارتر نیز کرده باشد.

میانگین نمرات مدارس دولتی عادی ۸/۹

در کل کشور نیز دانش‌آموزان مدارس دولتی عادی وضعیت مناسبی ندارند؛ میانگین نمرات کسب شده توسط دانش‌آموزان مدارس دولتی عادی در سطح کشور (۸/۹) است و میانگین نمره شهر تهران بالاتر از میانگین و ۹/۸ است.

وضعیت نامناسب نمرات در مناطق جنوبی تهران

پایین‌ترین میانگین نمره در مدارس دولتی عادی شهر تهران مربوط به منطقه ۱۹ با معدل ۸  و بالاترین برای منطقه ۶ با معدل ۱۱/۵ است.

در تمام مناطق جنوبی شهر تهران، ۱۵، ۱۸، ۱۷، ۱۶ و ۱۹ میانگین نمره کمتر از ۱۰ است!

اوضاع بهتر مدارس خاص

نکته جالب این است که در مدارس دولتی، بالاترین میانگین نمرات ۱۱/۵ است اما در مدارس خاص، میانگین نمرات بسیار بالاتر است به‌عنوان مثال در مدارس سمپاد (۱۷/۴)، نمونه دولتی (۱۶/۸)، هیأت امنایی (۱۷/۱)، شاهد (۱۴/۳) و غیردولتی (۱۳/۴) است.

توجه بیشتر مناطق آموزش و پرورش به مدارس خاص

این موضوع نشان‌دهنده سرمایه‌گذاری بیشتر مناطق آموزش و پرورش شهر تهران بر مدارس خاص دولتی (عمدتاً با هدف دستاوردسازی) و به حاشیه بردن مدارس دولتی عادی است.

در مناطق جنوبی پایتخت ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸ و ۱۹ درصد قبولی دانش‌آموزان کمتر از میانگین است به‌عنوان مثال در منطقه ۶ به‌عنوان بیشترین درصد قبولی ۹۰/۱ درصد دانش‌آموزان پذیرفته شدند اما در منطقه ۱۹ به‌عنوان کمترین میزان قبولی، فقط ۶۳ درصد دانش‌‌آموزان موفق به قبولی در امتحانات خرداد ۱۴۰۳ شدند.

به گزارش تسنیم، در حالیکه مسئولان وزارت آموزش و پرورش، نمرات پایین دانش‌آموزان در امتحانات نهایی خرداد ۱۴۰۲ را مربوط به نوع طراحی سؤالات می‌دانند اما این پروسه چندین سال است که در حال تکرار است و متأسفانه اوضاع مدارس دولتی عادی در مقایسه با مدارس خاص، حادتر و نیازمند تغییر رویکرد جدی و بنیادین در آموزش و پرورش است؛ این وضعیت بغرنج مدارس دولتی، حکایت از به صدا در آمدن زنگ خطری دارد که مسئولان امر به‌ویژه رئیس‌جمهور جدید باید ورود جدی به آن داشته باشد تا جلوی نهادینه شدن این «بی‌عدالتی محض در مدارس دولتی» را سد کند.

منبع: خبرگزاری تسنیم، ۲ خرداد ۱۴۰۳ 
https://tn.ai/۳۱۰۵۰۷۱

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *