شی خواستار یک سیستم حکمرانی جهانی عادلانه و برابر شد و نسبت به حمایت گرایی در نشست « گروه ۲۰» هشدار داد

نویسنده: وانگ کنگ ــ

محقق بریتانیایی: چین به‌طور فزاینده‌ای در ترویج چندجانبه‌گرایی جهانی پیشتاز می‌شود.


اظهارات شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، در نوزدهمین اجلاس سران «گروه ۲۰» در ریودوژانیرو، برزیل، جایی که وی خواستار ایجاد یک سیستم حکمرانی جهانی عادلانه و برابر شد و هشت اقدام چین برای توسعه جهانی را تشریح کرد، توجه گسترده‌ای را به خود جلب و با واکنش مثبت شرکت‌کنندگان مواجه شد.

در همین حال، بر اساس بیانیهٔ رهبران « گروه ۲۰» در ریودوژانیرو، که روز سه‌شنبه منتشر شد، در راستای اظهارات شی برای تمرین چندجانبه‌گرایی واقعی، رهبران «گروه ۲۰» مجدداً بر تعهد قوی خود به چندجانبه‌گرایی تأکید کردند و متعهد شدند که نظام حکمرانی جهانی را اصلاح کنند.


شی روز دوشنبه در سخنانی در دومین نشست نوزدهمین اجلاس سران «گروه ۲۰» در ریودوژانیرو برزیل، خواستار ایجاد یک سیستم حکمرانی جهانی عادلانه و برابر شد و در عین حال نسبت به سیاسی کردن مسائل اقتصادی، تکه‌تکه کردن بازار جهانی و اتخاذ اقدامات حمایتی هشدار داد.



شی در این سخنرانی گفت: «ما باید در نظر داشته باشیم که بشریت در جامعه‌ای با آیندهٔ مشترک زندگی می‌کنند، توسعهٔ یکدیگر را به‌‌جای چالش، به‌عنوان یک فرصت‌ می‌بینند، و یکدیگر را نه به‌عنوان رقیب، بلکه به‌عنوان شریک در نظر می‌گیرند. و اضافه کرد، با توجه به دستور « گروه ۲۰» ، ما می‌توانیم در زمینه‌های اقتصادی، مالی، تجاری، دیجیتالی، و زیست‌محیطی، از جمله موارد دیگر، اجماع بین‌المللی بیشتری ایجاد کنیم تا حکومت جهانی را بهبود بخشیده و جهانی چندقطبی، برابر و منظم برپا کنیم، و در عین حال جهانی‌سازی اقتصاد سودمند و فراگیر را ارتقا دهیم.



شی جین پینگ در این اظهارات بر لزوم بهبود نظم اقتصاد جهانی و ایجاد یک اقتصاد جهانی که مشخصهٔ آن همکاری است، نیاز به بهبود نظم مالی جهانی و ایجاد یک اقتصاد جهانی با ثبات و نیاز به بهبود و تقویت نظم تجارت جهانی تأکید کرد. بهبود و ایجاد یک اقتصاد جهانی که مشخصهٔ آن باز بودن است.



شی گفت: «ما باید اصلاحات سازمان تجارت جهانی (WTO) را ادامه دهیم، مبارزه با یکجانبه‌گرایی و حمایت‌گرایی را پیش ببریم، عملکرد طبیعی مکانیسم حل و فصل اختلافات را در اسرع وقت بازگردانیم، موافقتنامهٔ تسهیل سرمایه‌گذاری برای توسعه را در چارچوب حقوقی سازمان تجارت جهانی بگنجانیم، و زودتر به اجماعی در مورد توافق تجارت الکترونیک، دست پیدا کنیم.» و اضافه کرد: «پرهیز از سیاسی کردن مسائل اقتصادی، پرهیز از تکه‌تکه شدن بازار جهانی و اجتناب از اقدامات حمایتی به نام توسعهٔ سبز و کم‌کربن ضروری است.»



رئیس‌جمهور چین همچنین بر نیاز به بهبود حکمرانی دیجیتال جهانی و ایجاد یک اقتصاد جهانی مبتنی بر نوآوری، تأکید کرد و گفت: «ما باید حاکمیت بین‌المللی و همکاری در زمینهٔ هوش مصنوعی (AI) را افزایش دهیم تا مطمئن شویم که هوش مصنوعی به‌نفع همه و برای همه خوب است و نه برای بازی کشورهای ثروتمند و ثروتمندان.»



شی همچنین بر نیاز به بهبود حاکمیت زیست‌محیطی جهانی و ایجاد یک اقتصاد جهانی که ویژگی آن سازگاری با محیط زیست است، تأکید کرد. وی گفت: چین آمادهٔ ادامهٔ همکاری‌های بین‌المللی با همهٔ طرف‌ها در زمینهٔ زیرساخت‌های سبز، انرژی سبز، معدن سبز، و حمل‌ونقل سبز است و در حد توان خود از کشورهای در حال توسعه حمایت خواهد کرد. 



پیشروی چندجانبه‌گرایی، حمایت از جنوب جهانی  


در ریودوژانیرو، حضور و اظهارات رئیس‌جمهور چین در اجلاس سران «گروه ۲۰» توجهی گسترده‌ را به خود جلب کرد و روزنامه‌نگاران از سراسر جهان از نزدیک دیدارهای شی جین‌پینگ را دنبال کردند و از اظهارات وی برای ارتقای همکاری‌های چندجانبه برای رسیدگی به چالش‌های جهانی قدردانی کردند.



متیو بیشاپ، مدرس ارشد سیاست بین‌الملل در دانشگاه شفیلد در بریتانیا، روز دوشنبه در حاشیهٔ اجلاس سران «گروه ۲۰» در ریودوژانیرو، به «گلوبال تایمز» گفت: «من فکر می‌کنم شی یک دستور کار بین‌المللی واقعاً مهم را تعیین و با آن هشت اقدام بارز و ملموس خود را مشخص کرده است. به‌ نظر من، چین به‌طوری فزاینده‌ در تلاش است تا در مورد چندجانبه گرایی جهانی پیش‌قدم شود. 



شی همچنین در سخنان خود در مورد مبارزه با گرسنگی و فقر در اولین جلسهٔ نوزدهمین اجلاس سران « گروه ۲۰» در روز دوشنبه گفت که چین آماده همکاری با همهٔ طرف‌ها برای ساختن جهانی عادلانه مبتنی بر توسعهٔ مشترک است و هشت اقدام چین برای توسعهٔ جهانی را تشریح کرد: پیگیری همکاری با کیفیت بالا تحت ابتکار کمربند و جاده، اجرای طرح توسعهٔ جهانی و حمایت از توسعه در آفریقا.

شی بر حمایت چین از جنوب جهانی تأکید کرد. او در همان جلسه اول نوزدهمین اجلاس سران « گروه ۲۰» در روز دوشنبه گفت که چین همیشه عضوی از جنوب جهانی، یک شریک بلندمدت قابل‌اعتماد برای کشورهای در حال توسعه، و یک محرک و تلاشگر برای اهداف توسعهٔ جهانی خواهد بود.



در میان هشت اقدامی که شی جین پینگ بیان کرد، سه اقدام به‌طور خاص به جنوب جهانی اشاره دارند. به‌عنوان مثال، چین اطمینان حاصل خواهد کرد که مرکز تحقیقات جهانی جنوب که در حال ساخت می‌باشد، برای استفاده از اهداف خود مناسب است و ۲۰ میلیارد دلار بودجهٔ توسعه در راه درستی به کار گرفته خواهد شد که همانا حمایت از کشورهای در حال توسعه و تعمیق همکاری عملی در زمینه‌هایی مانند کاهش فقر، امنیت غذایی، و اقتصاد دیجیتال است. 



او گفت که چین، به همراه برزیل، آفریقای جنوبی، و اتحادیهٔ آفریقا، یک ابتکار بین‌المللی در زمینهٔ علوم باز را پیشنهاد می‌کنند تا به جنوب جهانی دسترسی بیشتری به پیشرفت‌های جهانی در علم، فناوری و نوآوری بدهند. 



وی همچنین تأکید کرد که « گروه ۲۰» باید در انجام همکاری‌های عملی به‌نفع جنوب جهانی مورد حمایت واقع شود و نتایجی مانند نقشهٔ راه برای افزایش سرمایه‌گذاری در انرژی پاک در کشورهای در حال توسعه و اصول سطح بالا در اقتصاد زیستی برای تأثیرگذاری خوب مورد استفاده قرار گیرد.



مبارزه با گرسنگی و فقر در اجلاس امسال سران «گروه ۲۰» در ریودوژانیرو به موضوعی با اولویت تبدیل شده است. اولین جلسهٔ اجلاس « گروه ۲۰» بر این موضوع متمرکز و یک اتحاد جهانی علیه گرسنگی و فقر راه‌اندازی شد، که چین قصد دارد به‌عنوان یکی از شرکت‌کنندگان اصلی به آن بپیوندد. به گفتهٔ کارشناسان خارجی، چین در کاهش فقر دستاوردهای تاریخی داشته است و می‌تواند از طریق مشارکت با کشورهایی مانند برزیل، کمک‌های قابل‌توجهی در کاهش فقر جهانی داشته باشد.



تئو شونک، دبیر اجرایی مؤسسهٔ متروپلیس ریو، گفت که فوری‌‌‌ترین چالش‌های جهانی امروز شامل بحران‌های زیست‌محیطی، مانند تغییرات آب و هوا، از دست دادن تنوع زیستی و آلودگی، نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی، از جمله گرسنگی و فقر، تنش‌های ژئوپلیتیکی، و درگیری‌های منطقه‌ای است. او اضافه کرد: «چین و برزیل می‌توانند به طرق مختلف برای مقابله با این چالش‌ها با یکدیگر همکاری کنند. 



نقش حیاتی فزایندهٔ چین در پرداختن به چالش‌های جهانی و ترویج توسعهٔ مشترک در حاشیهٔ اجلاس سران «گروه ۲۰» در ریودوژانیرو نیز مشهود است، جایی که مردم محلی، بازدیدکنندگان خارجی، و کارکنان اجلاس علاقهٔ قابل‌توجهی به چین، پیشرفت اقتصادی و مشارکت‌های فرهنگی آن نشان دادند.



روز دوشنبه، در مرکز رسانه‌ای « گروه ۲۰»، یک دانشجوی داوطلب پرتغالی در اجلاس « گروه ۲۰» مهارت‌های زبان چینی خود را به «گلوبال تایمز» نشان داد. وقتی از او پرسیده شد که چرا به مطالعهٔ زبان چینی علاقه دارد، این دانشجو، رافائل، به «گلوبال تایمز» گفت: «من شیفته هستم و فکر می‌کنم چین کشوری بزرگ و مهم است. غرب در مورد چین سوء تفاهم‌های زیادی دارد، بنابراین من می‌خواهم چینی را یاد بگیرم تا چین را بهتر درک کنم.»



سخنرانی شی جین پینگ مورد توجه رسانه‌های جهان قرار گرفت. رویترز و صدای آمریکا مجموعه‌ای از اقدامات اعلام شده توسط رئیس جمهور چین برای حمایت از جنوب جهانی را برجسته کرده‌اند، مانند «چین با هشت اقدام از توسعه جهانی حمایت می‌کند، از جمله ساخت کمربند و جاده» با کیفیت بالا، و «ابتکار همکاری‌های علمی بین‌المللی باز»، که با هدف تقویت نوآوری‌های فناوری علمی برای جنوب جهانی است، نیز توجه زیادی را به خود جلب کرده است. 



بیانیهٔ گروه ۲۰


بر اساس بیانیهٔ رهبران «گروه ۲۰» در ریودوژانیرو، که روز سه شنبه منتشر شد، رهبران متعهد شدند برای یک سیستم چندجانبهٔ احیا و تقویت‌شده بر اساس اهداف و اصول منشور سازمان ملل متحد و قوانین بین‌المللی احیای نهادها و اصلاحات حکومتی که با نمایندگی بیشتر و مؤثرتر باشد تلاش کنند.



بر اساس این بیانیه، رهبران «گروه ۲۰» همچنین خواستار اقدام فوری برای رسیدگی به چالش‌ها و بحران‌های کلیدی ژئوپلیتیکی، اجتماعی ـ اقتصادی، اقلیمی و زیست محیطی شدند. 



رهبران بار دیگر بر نقش «گروه ۲۰» برای رسیدگی به این چالش‌ها از طریق همکاری بین‌المللی و پویایی سیاسی بسیار مورد نیاز، و همچنین تعهد قوی خود به اهداف توسعهٔ پایدار، تأکید کردند.



بیشاپ همچنین خاطرنشان کرد که اجلاس سران « گروه ۲۰» دستور کار خوبی در مورد مسائل مهم جهانی، از جمله اتحاد کشورهای جنوب جهانی و مبارزه با فقر، داشت. این محقق بریتانیایی گفت: «چیزی که من واقعاً در مورد این اجلاس « گروه ۲۰» دوست دارم، این احساس وحدت میان کشورهای جنوب جهانی است.

منبع: گلوبال تایمز، ۱۹ نوامبر ۲۰۲۴
https://www.globaltimes.cn/page/۲۰۲۴۱۱/۱۳۲۳۳۷۶.shtml

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *