نشست سازمان همکاری شانگهای از روح شانگهای حمایت می‌کند و خواستار صلح و ثبات است

نویسنده: یانگ شنگ ــ


سازمان همکاری شانگهای (SCO) برای کشورهای اوراسیا، که دارای منافع و نگرانی‌های امنیتی مشترک هستند، بستری را فراهم کرده و خواهد کرد تا به‌دنبال ثبات و توسعه باشند. کارشناسان، در حالی که روز سه شنبه نشست سران دولت‌های عضو سازمان همکاری شانگهای در پاکستان برگزار شد، گفتند: در زمانی که جهان در حال تغییرات و آشفتگی‌های عمیق است، این پلتفرم به‌طوری فزاینده‌ ارزشمند می‌شود. 

لی کیانگ، نخست‌وزیر چین، روز دوشنبه برای شرکت در بیست و سومین نشست شورای سران دولت‌های کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای وارد اسلام آباد پایتخت پاکستان شد.

به‌گزارش خبرگزاری شینهوا، لی در طول اقامت خود، علاوه بر شرکت در نشست شانگهای، یک سفر رسمی به این کشور نیز خواهد داشت.

نخست‌وزیر چین در بیانیه‌ای که پس از ورودش به اسلام آباد منتشر شد، گفت، چین مشتاق همکاری با همهٔ طرف‌های سازمان همکاری شانگهای برای پیشبرد بیشتر روح شانگهای، اجرای نتایج نشست آستانه، تعمیق همکاری در زمینه‌های مختلف، و ارتقای انسجام سازمان همکاری شانگهای به‌منظور کمک بیشتر به صلح، ثبات و توسعه منطقه است. 



خبرگزاری روسی تاس نیز روز سه شنبه گزارش داد که میخائیل میشوستین، نخست‌وزیر روسیه، در سفر به پاکستان، در روزهای ۱۵ تا ۱۶ اکتبر در نشست سران دولت‌های سازمان همکاری شانگهای شرکت خواهد داشت. 

به‌گزارش رسانه‌ها، در این نشست سران کشورهای بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، چین، پاکستان، تاجیکستان، و ازبکستان، و همچنین محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور ایران، و سوبرهمانیام جایشانکار، وزیر امور خارجهٔ هند، نیز حضور خواهند داشت.



شرکت‌کنندگان در مورد اولویت‌های این نشست برای تعمیق همکاری‌های تجاری، اقتصادی، فرهنگی، و بشردوستانه در سازمان همکاری شانگهای گفت‌وگو خواهند کرد. به‌گزارش تاس، رویکردهای هماهنگ برای حل وظایف سازمان همکاری شانگهای در اقتصاد جهانی در بیانیهٔ مشترک نهایی ثبت خواهد شد.



پلتفرمی برای صلح و ثبات



لی هایدونگ، استاد دانشگاه روابط خارجی چین، روز سه‌شنبه به گلوبال تایمز گفت که از زمان تأسیس سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۰۱، این سازمان ثابت کرده است که بستری است که می‌تواند ثبات، نظم، و رفاه را نه‌تنها برای اعضای مؤسس، بلکه دیگر کشورهای اوراسیا، فراهم کند. به‌همین دلیل است که سازمان در سال‌های اخیر با پیوستن اعضای جدیدی مانند بلاروس، ایران، پاکستان و هند گسترش یافته است.



به‌گفتهٔ کارشناسان، در حالی که جهان امروز از آشفتگی‌های بزرگی رنج می‌برد، و در همان حالی که بحران اوکراین و درگیری‌های خاورمیانه همچنان فاجعه می‌آفرینند، برخی از سازمان‌های بین‌المللی مانند ناتو به رهبری ایالات متحده در حال تشدید تقابل بین کشورها و بلوک‌های مختلفی هستند که از ائتلاف چندین کشور شکل گرفته است. بنابراین، سازمان همکاری شانگهای، که رویارویی‌های بلوک‌ها را رد می‌کند و خواستار همکاری و صلح است، نقشی مهم‌تر ایفا خواهد کرد. 



چین اکنون ریاست دوره‌ای سازمان همکاری شانگهای برای سال‌های ۲۰۲۴ ـ ۲۰۲۵ را برعهده گرفته است. کوی هنگ، محقق مؤسسهٔ ملی چین برای تبادلات بین‌المللی و همکاری قضایی سازمان شانگهای، مستقر در شانگهای، روز سه‌شنبه به گلوبال تایمز گفت: در دو دههٔ گذشته، چین چهار بار این نقش را ایفا کرده و هر بار توسعه مشخص سازمان را ارتقا داده است. او همچنین اضافه کرد:

برای مثال، انتظار می‌رود مکانیسم همکاری ضد تروریسم موجود اصلاح شود، زیرا تهدیدهایی که اعضای سازمان همکاری شانگهای امروز با آن مواجه هستند پیچیده‌تر از گذشته است. در ۷ اکتبر، در حملهٔ تروریستی به کاروان حامل کارکنان چینی به پروژه‌ای در کراچی پاکستان، دو شهروند چینی کشته و یک نفر مجروح شد.



ناظران بر اهمیت تلاش‌های مداوم ضدتروریسم پاکستان تأکید کردند. از آنجایی که برخی نیروها به‌دنبال برهم زدن نظم در پاکستان و تضعیف همکاری چین و پاکستان هستند، دو کشور باید برای مقابله با این چالش‌ها همکاری‌های نزدیکتری داشته باشند.

کوی می‌گوید، دیگر اعضای سازمان همکاری شانگهای، از جمله روسیه، ایران، و برخی از کشورهای آسیای مرکزی، نیز با تهدیدات ناشی از انواع مختلف تروریسم روبرو هستند، بنابراین، اعضا در مورد نیاز به مبارزۀ مؤثر، از طریق تلاش‌های مشترک، با تأمین مالی و جذب فرا مرزی گروه‌های تروریستی اتفاق‌نظر دارند. 



سازمان همکاری شانگهای علاوه بر ارتقای همکاری‌های اقتصادی، اتصال شبکه‌ها و یکپارچگی، و همچنین همکاری‌های امنیتی، بستری برای حل مشکلات بین اعضا از طریق دیپلماسی است. به‌گفتهٔ کارشناسان، این به این معنی است که اختلافات یا اصطکاک بین اعضا باعث تضعیف سازمان نمی‌شود، بلکه سازمان را در جست‌وجوی راه‌حل و میانجیگری در مسائل پیچیده، برای کشورهای عضو ارزشمندتر می‌کند. 



لی هایدونگ می‌گوید، به‌عنوان مثال، در مورد اختلافات مرزی هند با چین و پاکستان، نشست سازمان همکاری شانگهای فرصت‌هایی را برای کشورها فراهم می‌کند تا با یکدیگر ارتباط برقرار و اصطکاک‌ها را مدیریت کنند و از تشدید تنش جلوگیری کرده و به‌دنبال فرصت‌ها برای تنش‌زدایی باشند. 



به‌گزارش روزنامه هندی هندو، هم وزیر امور خارجهٔ هند، هم اسحاق دار، وزیر امور خارجهٔ پاکستان، انتظارات از مذاکرات میان خود را کم‌اهمیت جلوه داده و تأکید کردند که این یک رویداد «چندجانبه» است. با این حال، با توجه به این‌که هند در دیگر رویدادهای سازمان همکاری شانگهای در پاکستان از طریق ویدئوکنفرانس شرکت کرده است، مهم است که این بار «جیشانکار تصمیم گرفت که به پاکستان بیاید.»



کوی خاطرنشان کرد که «بسیاری از اعضای خانوادهٔ سازمان همکاری شانگهای بر تحول اقتصادی و صنعتی شدن تمرکز دارند، که در این فرآیند ثبات کلید اصلی است.» بدون ثبات، توسعه غیرممکن خواهد بود. سازمان همکاری شانگهای بستری است که در آن می‌توان با رسیدگی به اختلافات و میانجیگری مناقشات، ثبات را برای اعضا فراهم کرد و چنین نیز خواهد شد.



منبع: گلوبال تایمز، ۱۵ اکتبر ۲۰۲۴
https://www.globaltimes.cn/page/۲۰۲۴۱۰/۱۳۲۱۲۷۰.shtml

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *