مجله خبری کاوه ـ شماره ۵ ـ ۲۰ دی ۱۳۹۸
آمریکا تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع کرد
«استیون منوشین» وزیر خزانهداری آمریکا در نشست خبری مشترک با «مایک پومپئو» وزیر امور خارجه این کشور اعلام کرد که به دستور دونالد ترامپ تحریمهای جدیدی را علیه ایران وضع کرده است.
به گفته وزیر خزانهداری آمریکا، هشت مقام ایرانی از جمله فرمانده بسیج در فهرست تحریمهای جدید قرار گرفتهاند.
بر اساس بیانیهای که وزارت خزانهداری آمریکا همزمان با نشست خبری استیون منوشین منتشر کرده، آمریکا علاوه بر هشت مقام ارشد جمهوری اسلامی ایران، بخش قابلتوجهی از صنعت فلزات ایران ـ که در بیانیه این وزارتخانه از آن بهعنوان یک صنعت چند میلیارد دلاری نام برده شده ـ را نیز تحریم کرده است.
وزارت خزانهداری آمریکا که پیش از این شرکت فولاد مبارکه (بزرگترین تولیدکننده فولاد در ایران) را تحریم کرده بود، در بیانیه جدید خود ضمن اشاره مجدد به نام این شرکت، از تحریم شرکتهای دیگری شامل فولاد صبا، فولاد هرمزگان، فولاد اصفهان، فولاد کاوه جنوب، فولاد آلیاژی ایران، شرکت صنعتی و معدنی گلگهر، شرکت صنعتی و معدنی چادرملو، آهن و فولاد ارفع، شرکت آلومینیوم ایران، شرکت آلومینیوم المهدی، شرکت ملی مس ایران، فولاد خوزستان و شرکت آهن و فولاد غدیر خبر داد.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا از «محسن رضایی» دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، «محسن قمی» معاون ارتباطات بینالملل دفتر رهبری، «علی شمخانی» دبیر شواری عالی امنیت ملی، «محمدرضا آشتیانی» جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، «علی عبداللهی» معاون هماهنگکننده ستاد کل نیروهای مسلح، «غلامرضا سلیمانی» رئیس سازمان بسیج، «محمدرضا نقدی» معاون هماهنگکننده سپاه پاسداران و «علیاصغر حجازی» از اعضای بلندپایه دفتر رهبر ایران بهعنوان افرادی که به تازگی در فهرست تحریمهای آمریکا قرار گرفتهاند، نام برده شده است.
بیانیه حزب کمونیست پرتغال درباره ترور سردار سلیمانی
منبع: تارنگاشت عدالت
حزب کمونیست پرتغال حملات نظامی ایالات متحده در عراق و ترور یکی از بلندپایهترین افسران نظامی ایران را، که بهروشنی یک اقدام جنگی است و گسترش آن پیآمدهای بسیار منفی برای خلقهای خاورمیانه و تأثیراتی در سراسر جهان میتواند داشته باشد، محکوم میکند.
این حمله نظامی یک گام جدی در تشدید تنش، تحریک و تجاوز به وسیله ایالات متحده و اسرائیل در خاورمیانه بهشمار میآید که شامل نقض «توافق اتمی با ایران» و حمله علیه ايران بوده، و هدفش تحمیل سلطه امپریالیسم ایالات متحده در سراسر منطقه است.
ترور ژنرال ایرانی، قاسم سلیمانی در قلمرو عراق، از جانب مقامات این کشور «نقض خشن حاکمیت» و «تجاوز» به عراق قلمداد شد، کشوری که پس از یک کارزار تجاوز و دروغ مورد حمله و اشغال ایالات متحده قرار گرفت.
پس از دههها تجاوزات امپریالیستی که موجب مرگ و ویرانی در خاورمیانه شد، سیاست جنگافروزانه و تجاوزکارانه ایالات متحده جهان را به سوی یک جنگ جدید در مقیاس بزرگ سوق میدهد.
حزب کمونیست پرتغال، با توجه به اين واقعيت که مؤسساتی چون اتحادیۀ اروپایی تجاوز آشکار ایالات متحده به حقوق بینالملل را محکوم نمیکنند، معتقد است دولت پرتغال، که به تازگی میزبان ملاقات بین دو سردمدار سیاست جنگافروزی و نقض حقوق بینالملل، یعنی مایکل پومپئو وزیر امور خارجه ایالات متحده و بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل بود، باید این اقدام جنگی و تشدید تحریکات را محکوم نماید، یا در جنایات جنگی ترامپ و نتانیاهو همدست شده، پرتغال را با سیاستهای آتشافروزانه و جنایتکارنه امپریالیسم بیشتر همراه سازد.
رویدادهای اخیر درستی مواضع حزب کمونیست پرتغال را مبنی بر درگیر نکردن نیروهای نظامی یا نیروهای نظامیشده پرتغال در تجاوزات و مداخلات علیه خلقهای دیگر، که برخلاف منافع ملی و امنیت ملی است، ثابت میکند. بنابراین، حزب کمونیست پرتغال خواهان خروج فوری واحدهای نظامی پرتغالی مستقر در عراق است.
شواهدی درباره اصابت موشک به بوئینگ اوکراین وجود ندارد
دستکم سه مقام ارشد دولت آمریکا در جلسهای غیرعلنی با اعضای کنگره این کشور اعتراف کردهاند شواهدی که نشاندهنده اصابت موشک به بوئینگ ۸۰۰ ـ ۷۳۷خطوط هوایی اوکراین باشد در دست نیست.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در بخشی از گزارش خود روز پنجشنبه بهنقل از یک نماینده کنگره که در جلسه توضیحی مقامهای دولت ترامپ با قانونگذاران آمریکایی حاضر بوده نوشته سه مقام دولت آمریکا گفتهاند شواهدی در دست نیست که نشان دهد هواپیمای بوئینگ اوکراینی بر اثر اصابت موشک ایران سرنگون شده است.
رسانه آمریکایی نوشته است: «یک قانونگذار آمریکایی که یکی از حاضران در جلسه توضیحی مقامهای آمریکایی با اعضای کنگره برای تشریح وضعیت تنشهای میان ایالات متحده و ایران بود بهشرط عدم افشای نام گفت که مقامهای آمریکایی گفتند هیچ اطلاعاتی حاکی از آن نیست که این هواپیما مورد اصابت قرار گرفته است.»
آسوشیتدپرس نوشته «مایک پومپئو»، وزیر خارجه آمریکا «مارک اسپر»، وزیر دفاع آمریکا و «جینا هاسپل»، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) از جمله مقامهای حاضر در این جلسه بودهاند.
به دنبال خروج از عراق نیستیم
«مورگان اورتگاس» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا امروز جمعه در حساب کاربری رسمی خود در توئیتر نوشت: «در حال حاضر هر هیئت [دیپلماتیکی] که به عراق اعزام میشود، صرفاً به گفتگو درباره نحوه اجرای مجدد تعهداتمان به شراکت راهبردیمان [با عراق] خواهد پرداخت و نه بحث درباره خروج نیروها.»
روز یکشنبه پانزدهم دی، پارلمان عراق در اعتراض به حملات نیروهای آمریکایی به نیروهای حشد شعبی و همچنین ترور سردار سلیمانی، ابومهدی المهندس قائم مقام حشد شعبی و تنی چند از همراهانشان در فرودگاه بغداد در حمله هوایی آمریکاییها، با حضور بیش از 170 نماینده نشستی فوقالعاده برگزار کرد که در آن موضوع اخراج نیروهای نظامی خارجی از این کشور مورد بررسی قرار گرفت.
با تصویب پارلمان، دولت موظف شد که درخواست کمک خود از ائتلاف بینالمللی مبارزه با داعش را فسخ کرده، برای جلوگیری از استفاده آنها از حریم هوایی، زمینی و دریایی اقدام کند، از طریق وزیر خارجه فوراً از آمریکا بهدلیل تجاوزات و نقض خطرناک امنیت و حاکمیت عراق به سازمان ملل و شورای امنیت شکایت کند و در نهایت تحقیقات را در بالاترین سطوح برای شناخت ابهامات حمله هوایی آمریکا و مطلع کردن پارلمان از نتایج آن طی هفت روز از تاریخ این قانون انجام دهد.
روسیه: بیانیه علیه ایران را وتو میکنیم
منبع مجله هفته
«ماریا زاخارووا» سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه روسیه شب گذشته اعلام کرد که این کشور از پیشنویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا به شورای امنیت سازمان ملل متحد برای متهم کردن ایران حمایت نکرد، برای اینکه چنین اقدامی استفاده غیرقانونی از توان نظامی توسط آمریکا در تاریخ 3 ژانویه (13 دی ماه) در حمله موشکی به فرودگاه بغداد را توجیه میکرد.
این دیپلمات با اشاره به این واقعیت که واشنگتن «بدون ارائه هر گونه مدرک و دلیلی»، تهران را به حمله به سفارت ایالات متحده در بغداد متهم کرد و بهطور غیرقانونی ژنرال قاسم سلیمانی، یکی از فرماندهان نظامی ایرانی را ترور کرده است، گفت: «هرچند از دیدگاه مقامات مسکو هم حمله به سفارتخانه سایر کشورها، اقدامی محکوم شده است، ولی در این مورد خاص، تصویب بیانیه پیشنهادی واشنگتن به شورای امنیت سازمان ملل در این باره، گویای بیتوجهی به استفاده غیرقانونی از توان نظامی و نقض منشور سازمان ملل و اصل احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی سایر کشورها از سوی ایالات متحده بود.»
زاخارووا به مواضع «تغییرناپذیر و قاطع» روسیه در رابطه با اصل غیرقابل تعرض بودن نمایندگیهای دیپلماتیک کشورها تأکید و اعلام کرد که مقامات مسکو آماده همکاری برای تهیه پیشنویس قطعنامهای واقعبینانه در این زمینه هستند.
«واسیلی نبنزیا» نماینده دائم روسیه در سازمان ملل مسکو پیش از این گفته بود که تهیه بیانیهای در مورد ترور ژنرال «قاسم سلیمانی» توسط آمریکا بعید است، چرا که امکان تصویب چنین بیانیهای با وجود اختلاف مواضع اعضای شورای امنیت در این باره صفر است.
وی گفت: «در نتیجه افزایش تنش در منطقه، کل جهان در آستانه یک درگیری نظامی قرار گرفته که عواقب آن غیرقابل پیشبینی است. خطر چنین درگیری خیلی زیاد و بهایی که برای آن پرداخته خواهد شد بسیار بالاست.»
نماینده روسیه در شورای امنیت یادآور شد: «درگیری حل نشده فلسطین و اسرائیل ، حمله غیرقانونی به عراق ، خشونتهای مداوم در افغانستان، هرج و مرج و نابود شدن کشور لیبی، تلاش برای سرنگونی دولت قانونی در سوریه، ترور غیرقانونی یک مقام بلندپایه یک کشور مستقل در کشور ثالث (اشاره به ترور سردار شهید قاسم سلیمانی) ، فقط چند نمونه از اقداماتی است که زخمهایی را بر پیکر قوانین و حقوق بینالمللی بر جای گذاشته است.»
این دیپلمات روس افزود: «اگر بخواهیم صادقانه قضاوت کنیم، خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره برنامه هستهای ایران، عامل اصلی یک سری از این رویدادها در منطقه بوده است.»
یک ناو جنگی روسی و یک ناوشکن آمریکایی در شمال دریای عرب رو در رو شدند
به نوشته پایگاه اینترنتی شبکه «سیانان» ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا روز جمعه در بیانیهای اعلام کرد در این رویارویی احتمال برخورد دو کشتی جنگی بسیار بالا بود.
در این بیانیه آمده است: «[کشتی] فاراگوت پنج بار سوت خود را به صدا درآورد که در ناوبری بینالمللی پیام خطر وقوع تصادم را منتقل میکند و همچنین از کشتی روسی درخواست کرد تغییر مسیر دهد. ابتدا کشتی روسی از چنین کاری امتناع کرد اما در نهایت مسیر خود را تغییر داد.»
دو مقام دفاعی آمریکا گفتند کشتی روسی به حدود ۱۸۰ پایی کشتی آمریکایی رسید و سپس تغییر جهت داد.
چند ماه پیش نیز اتفاق مشابهی در اقیانوس آرام رخ داد که طی آن، کشتی آمریکایی مجبور به اجرای مانوری اضطراری برای جلوگیری از تصادم شد.
«کلایتون داس» سخنگوی فرمانده ناوگان هفتم آمریکا در این باره گفت ناوشکن روس از فاصله ۵۰ تا ۱۰۰ پایی ناو «چنسلرزویل» گذر کرده و امنیت کشتی و خدمه آن را به خطر انداخت».