با بایدن آغازی نو وجود نخواهد داشت
جوزف بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، در روز پنجشنبه با اولین اقدام جنگی، دوره ریاستجمهوری خود را آغاز کرد. جنگندههای نیروی هوایی آمریکا به رزمندگان شبهنظامی که تلاش میکنند تا سازمانهای تروریستی بنیادگرا را از منطقه مرزی بین سوریه و عراق دور نگهدارند، حمله و از هوا آنان را بمباران کردند. اما هدف واقعی حمله نظامی آمریکا ایران بود که گویا از این شبهنظامیان پشتیبانی میکند.
بدین ترتیب، بایدن سیاست “«آغاز دگرباره دیپلماتیک» را که در واقع هنوز آغاز نشده و چنین بهنظر میرسد که از همان ابتدا نیز بیاساس بوده است را به کنار مینهد. بایدن بهجای اینکه حداقل چشماندازی از لغو تحریمهای شدید اقتصادی و مالی را نشان دهد، ایرانیان را با خواستههای غیرقابل بحث مواجه میسازد. خواستهایی که بر همکاری این کشور با متحدانش در عراق و سوریه و همچنین سلاحهای موشکی آن تمرکز دارد و بازدارندگی استراتژیک این کشور را تشکیل داده و به آن این امکان را میدهد تا دفاع خود را تأمین کند.
خواستههای بایدن از ایرانیان صددرصد مطابق خواستههای سلف او، دونالد ترامپ است و با خواستهای کشورهای سهگانه اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس نیز مطابقت دارد. تفاوت اصلی بین دو رئیسجمهور ایالات متحده را باید تنها در خلق و خوی دونالد ترامپ و غیرقابل پیشبینی بودن او دانست که باعث ایجاد اصطکاکهای زیادی شد. ترامپ مکرراً با حرفهای خود ناتو را زیر علامت سئوال برده و با سرزنش و تحقیر متحدان اروپایی، موجب تضعیف اتحاد و نفوذ غرب گردید. این واقعیت که این دوره اکنون به پایان رسیده است، بههیچوجه بهمعنی آن نیست که احتمالاً ناتو کمتر از پیش تسلیح خواهد شد و یا از ماجراجوییهای نظامی دست خواهد کشید.
محاصره آمریكا در دوران همه گیرى کرونا
روز جمعه، ۲۶ فوریه ۲۰۲۱، سران کشورها و دولتهای اتحادیه اروپا ــ در یک کنفرانس که بهعلت پاندمی کرونا بهطور ویدیویی تشکیل شد ــ به موضوع گسترش اتحادیه در بخش امنیتی و دفاعی پرداختند که بهطور رسمی بخش نظامی نامیده میشود. و مهمترین نکته اینکه، هرچند طرح این مسئله که «اروپاییها» باید «سهم بیشتری در امنیت خود داشته باشند» را میتوان از نظر پروپاگاندا و تبلیغ خواسته ترامپ و یا اکنون بایدن از اتحادیه اروپا جا زد، اما درواقع این آرزوی قدرتهای اصلی اتحادیه اروپاست که تمایل زیادی به ایفای نقش بیشتر در «سیاستهای جهانی» دارند.
اینکه آیا امنیت اروپا از زمان پایان جنگ جهانی دوم تاکنون مورد تهدید قرار گرفته است یا نه، در بهترین حالت سئوالی است فرضی برای مورخان. انگلیس، فرانسه و آلمان در حال حاضر تقریباً سه برابر روسیه برای نیروهای مسلح خود هزینه میكنند. علاوه بر این، وضعیت ژئواستراتژیک روسیه بهدلیل انحلال اتحاد جماهیر شوروی و نفوذ ناتو در «خلاء» ایجاد شده از این طریق، بهشدت وخیمتر نیز شده است. هیچ چیز با بایدن بهتر از گذشته نخواهد بود، اما مواردی وجود دارد که میرود تا بهمراتب خطرناکتر گردد.