چرا عربستان منصور هادی را مجبور به استعفا کرد؟
گزارشهای جدید نشان میدهد که عربستان سعودی، پس از دیدار خصوصی رئیسجمهور سابق یمن، عبدربه منصور هادی، با جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، او را مجبور به استعفا کرد. گزارشها حاکی از آن است که این نشست بدون اطلاع محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی یا هر مقام دیگری در ریاض برگزار شد.
منابع اشاره میکنند که محمد بن سلمان قبل از اینکه هادی را مجبور به استعفا از سمت خود کند و دو پسرش را در حصر خانگی قرار دهد، «نارضایتی و خشم خود را ابراز کرد».
در ۷ آوریل، هادی رسماً اعلام کرد که اختیارات خود را به «شورای ریاستجمهوری» منصوب شده توسط عربستان سعودی تفویض کرده است. هادی در جریان یک سخنرانی تلویزیونی گفت: من طبق قانون اساسی و ابتکار خلیج فارس و سازوکار اجرایی آن، اختیارات کامل خود را به شورای رهبری ریاستجمهوری تفویض میکنم.
روزنامه وال استریت ژورنال (WSJ) به نقل از مقامات یمنی و سعودی ناشناس نوشت که محمد بن سلمان فرمان کتبی را در اختیار هادی قرار داده است که در آن مجوز انتقال اختیارات وی به شورای ریاستجمهوری در ۱۷ آوریل صادر شده است. به گزارش وال استریت ژورنال، این اقدام پس از تهدید مقامات سعودی به افشای مدارک مربوط به فساد هادی بهعنوان رئیسجمهور سابق یمن انجام شد.
پس از اینکه جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده در نشستی در سپتامبر ۲۰۲۱ به محمد بن سلمان در مورد قتل جمال خاشقچی، روزنامهنگار سعودی ، به او فشار وارد آورد، وی خشمگین شد. بن سلمان دیرتر و پس از عملیات نظامی روسیه در اوکراین، به سالیوان گفت که علیرغم مواجهه واشنگتن با بحران شدید سوخت که در نتیجه تحریمهای شدید آمریکا علیه روسیه رخ داده است، ایالات متحده میتواند درخواست خود برای افزایش تولید نفت را در پاسخ به «اتهامات درباره خاشقچی» فراموش کند.
علیرغم درخواستهای دولت آمریکا از اعضای اوپک برای افزایش تولید نفت، اعضای اصلی اوپک، ازجمله امارات متحده عربی و عربستان سعودی، خواستههای واشنگتن را درباره روابط خود با مسکو رد کردهاند.