گزیده اخبار (۱۲ تا ۱۸ تیر ۱۴۰۱)
اخبار ایران
اعتراضات و اعتصابهای کارگری در هفتهای که گذشت (۱۲ تا ۱۸ تیر ۱۴۰۱)
• بازنشستگان در اعتراض به مصوبه دولت در افزایش ۱۰ درصدی حقوق بازنشستگان غیرحداقلبگیر، ۱۲ تیر در ۹ شهر اراک، رشت، کرج، اهواز، شوش، شوشتر، زنجان، کرمانشاه و دورود، ۱۴تیر در ۲ شهر اردبیل و کرمانشاه، ۱۵ تیر در ۴ شهر اهواز، شوش، شوشتر و کرمان و ۱۸ تیر در دو شهر اهواز و شوشتر، دست به تجمعات اعتراضی زدند. بازنشستگان خواستار لغو این مصوبه دولت و اجرای مصوبه شورای عالی کار برای افزایش ۳۸ درصدی غیرحداقلبگیرها شدند.
• تجمع و اعتصاب کارگران معدن مس «سونگون»
کارگران پیمانکاری شرکتهای آهنآجین، مبین، نوآوران، زحل و ندای رهاوی شاغل در مجتمع مس سونگون ورزقان در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالباتشان و همچنین بازداشت دو نفر از همکاران دست از کار کشیده و در محوطه معدن دست به تجمع زدهاند. این کارگران چندین ماه است که پیگیر اجرای همسانسازی حقوق و همچنین اجرای کامل طبقهبندی مشاغل هستند اما باوجود اعتراضات و اعتصابات مکرر تاکنون مدیریت مجتمع و شرکتهای پیمانکاری خواستههای این کارگران را اجرا نکردهاند. شانزدهم تیر ماه در سومین روز اعتصاب کارگران معدن «سونگون» ورزقان از همان ابتدای صبح نیروهای یگان ویژه با حمله به کارگران و ضرب وشتم آنها تعدادی را دستگیر کردند تا بلکه بتوانند به اعتصاب کارگران پایان دهند.
• تجمع اعتراضی پرستاران بیمارستان «پاستور نو» مشهد
طی روزهای گذشته، پرستاران این بیمارستان با برگزاری تجمع اعتراضی در این بیمارستان خواستار افزایش حقوق و پرداخت حقوقهای عقب افتاده شدند.
منبع: کانالهای تلگرام «سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه»، «اتحاد سراسری بازنشستگان ایران» و «مدار سرخ»
نرخ تورم نقطهای ۸۳ درصد مواد غذایی
نرخ تورم نقطهای قیمت مواد غذایی به ۸۳ درصد در خرداد ۱۴۰۱ رسید. ۳ شوک متوالی قیمت مواد غذایی در سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ بهوقوع پیوسته و بر اساس آمارهای دولتی قیمت مواد غذایی نزدیک به ۷ برابر شده است.
افزایش بین ۲/۵ تا ۴/۵ برابری حقوق و دستمزدها و مستمری بازنشستگان در ۵ سال گذشته موجب شده تا قدرت خرید مواد غذایی نیروی کار و بازنشستگان بین ۳۳ تا بیش از ۵۰ درصد سقوط پیدا کند. پسلرزههای شوک قیمت مواد غذایی بهار ۱۴۰۱ در ماههای آینده ادامه خواهد یافت.
اکنون که قیمتهای جهانی مواد غذایی سقوط کرده است، اگر واقعاً دولت هدفش کاهش نرخ تورم، بهبود معیشت و حمایت از مردم است، صداقت دولت با اجتناب از افزایش قیمت ارز نیما (برای واردات مواد غذایی و کالاهای اساسی که مرجع قیمتگذاری کالاهای تولید داخل نیز هست) و به تبع آن کاهش قیمت مواد غذایی و کالاها روشن خواهد شد.
منبع: کانال تلگرام احسان سلطانی، اقتصاددان نهادگرا
فشار تحریمها بر روی اقتصاد ایران: کاهش ۸۰ درصدی صادرات ایران به کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی و سقوط ۶۷ درصدی واردات ایران از این کشورها
فشار تحریمها موجب شد تا صادرات کالاهای ایران به کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی با ۸۲ درصد کاهش از ۷۱ میلیارد دلار در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ میلادی به ۱۳ میلیارد دلار در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ میلادی سقوط پیدا کند. بخش اعظم صادرات کالاهای ایران به کشورهای همسایه یا بهصورت غیررسمی انجام میشود. همچنین فشار تحریمها موجب شد تا واردات کالایی ایران از کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی با ۶۳ درصد کاهش از ۶۷ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷ میلادی به ۲۶ میلیارد دلار در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ میلادی سقوط پیدا کند. در شرایطی که در سال ۲۰۱۷ میلادی صادرات و واردات ایران به/از اعضای سازمان تجارت جهانی یکسان بود، در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ میلادی واردات به دو برابر صادرات رسید.
منبع: کانال تلگرام احسان سلطانی، اقتصاددان نهادگرا
سقوط ۷۶ درصدی تجارت ایران با اتحادیه اروپا
فشار تحریمها موجب شد که تجارت ایران با اتحادیه اروپا، با ۷۶ درصد کاهش و از ۲۲ میلیارد دلار در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ میلادی به ۵ میلیارد دلار در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ میلادی سقوط پیدا کند. در این مدت صادرات ایران به اتحادیه اروپا با ۹۱ درصد کاهش از ۱۱/۳ به یک و واردات ایران از اتحادیه اروپا با ۶۱ درصد کاهش از ۱۰/۹ به ۴/۳ میلیارد دلار کاهش پیدا کرد و در نتیجه تراز تجاری مثبت ۴۰۰ میلیون دلار به تراز تجاری منفی ۳/۳ میلیارد دلار تبدیل شد.
منبع: کانال تلگرام احسان سلطانی، اقتصاددان نهادگرا
ایران از تحویل اولین محموله کالاهای روسی به هند از طریق کریدور بینالمللی شمال ــ جنوب خبر داد
این محموله در تاریخ ۱۳ ژوئن سنپترزبورگ را با عبور از بندرانزلی در دریای خزر و بندرعباس ایران قبل از رسیدن به هند ترک کرد.
تجارت راهاندازی شده بین هند و روسیه از طریق ایران از طریق کریدور شمال ــ جنوب، حملونقل بین مسکو و دهلی نو را سریعتر و مقرون بهصرفهتر خواهد کرد.
همچنین ایران را به یک مرکز حملونقل اصلی برای کریدور حملونقل تازه راهاندازیشده تبدیل خواهد کرد.
تعدادی از کشورهای آسیای مرکزی ازجمله قزاقستان و ترکمنستان از طریق کریدور شمال ــ جنوب تجارت میکنند.
منبع: کانال تلگرامی «صدای روسیه»
هوشنگ ابتهاج در بیمارستان بستری شد
امیرهوشنگ ابتهاج (ه.ا.سایه) به دلیل نارسایی کلیوی در بیمارستانی در آلمان بستری شد. یلدا ابتهاج ــ فرزند این شاعر ــ با تأیید این خبر به ایسنا گفت که پدرش مدت سه الی چهار روز است که به دلیل نارسایی کلیوی در بیمارستانی در آلمان (محل زندگیاش) بستری است. امیرهوشنگ ابتهاج، متخلص به «سایه» متولد ۶ اسفند ۱۳۰۶ در رشت است. این شاعر نخستین اثرش بهنام «نخستین نغمهها» را در سال ۱۳۲۵ منتشر کرد. از دیگر آثار او میتوان به «سراب»، «سیاه مشق»، «شبگیر»، «زمین»، «چند برگ از یلدا»، «تا صبح شب یلدا»، «یادگار خون سرو» و … اشاره کرد. یکی از معروفترین سرودههای او، «ارغوان» توسط علیرضا قربانی خوانده شده است.
منبع: رادیو مهرگان، ۸ ژوئیه ۲۰۲۲
https://radiomehregan.com/%d9%87%d9%88%d8%b4%d9%86%da%af-%d8%a7%d8%a8%d8%aa%d9%87%d8%a7%d8%ac-%d8%af%d8%b1-%d8%a8%db%8c%d9%85%d8%a7%d8%b1%d8%b3%d8%aa%d8%a7%d9%86-%d8%a8%d8%b3%d8%aa%d8%b1%db%8c-%d8%b4%d8%af/#a
اخبار جهان
در حیاط خلوت آمریکا: رزمایش روسیه، چین و ایران
گزارشها حاکی از آن است که روسیه، چین و ایران در حال برنامهریزی برای شرکت در رزمایش مشترک نظامیدر منطقه کارائیب در ماه اوت هستند. بر اساس گزارش اندیشکده «مرکز جامعه آزاد امن»، ونزوئلا به رهبری نیکلاس مادورو قرار است در اواسط ماه اوت ــ همراه با ده کشور دیگر ــ میزبان یک رزمایش نظامی گسترده در منطقه باشد. با توجه به افزایش تنشها با غرب، این کشور آمریکای لاتین مدتهاست که بهدنبال روابط نزدیکتر با متحدان شرقی خود است. در میان کشورهای شرکتکننده، رقبای اصلی غرب در سطح ژئوپلیتیک هستند: روسیه، چین و ایران میخواهند تجهیزات نظامی خود را برای تمرین به نیمکره غربی منتقل کنند. در ادامه آمده است که این رقابت یک «حرکت استراتژیک» با هدف استقرار تجهیزات نظامی در آمریکای لاتین و کارائیب است. ونزوئلا، روسیه، چین و ایران در حال آماده شدن برای ارسال پیامی هستند مبنی بر اینکه آمریکای لاتین ظاهری چندقطبی بهخود میگیرد و از دنیای تکقطبی هژمونی ایالات متحده رهایی مییابد. این چهار متحد در پی تحریمهای غرب برای مقابله با جهان تکقطبی و هژمونی ایالات متحده، مسیری را برای تقویت روابط در زمینههای مختلف آغاز کردهاند. از زمانی که غرب در پی جنگ اوکراین تحریمهای بیسابقهای را علیه روسیه اعمال کرد، روسیه، چین و کشورهای جنوب جهانی به هم نزدیکتر شدهاند.
منبع: روسیا الیوم، ترجمه مینا صابری، برگرفته از سایت «مجله هفته»، خلاصهشده توسط سایت «۱۰ مهر»
بحران انرژی در اروپا
بحران گاز تمام اروپا را فراگرفته. بسیاری از کشورهای اروپایی در صدد تعیین سقف قیمتی برای گاز هستند یا این اقدام را عملی کردهاند. در این کشورها دولت هزینۀ افزایش گاز را میپردازد و نه مردم. ولی وزیر اقتصاد آلمان راه دیگری را در پیش گرفته است و میخواهد هزینۀ تحریم روسیه و افزایش بهای گاز را به دوش مردم بگذارد تا مانع از ورشکستگی و توقف فعالیت موسسات و تخریب بازار تأمین انرژی در اروپا شود.
منبع: Lost in Europa
https://lostineu.eu/umlage-statt-preisdeckel-habecks-krasse-ansage-zur-gaskrise/
وزیر اقتصاد آلمان: باید بهانۀ توربین را از دست پوتین گرفت
وزیر اقتصاد آلمان، «روبرت هابک» کانادا را تحت فشار قرار داده است توربین تعمیرشدۀ خط لولۀ گاز روسیه را که عدم تحویل آن موجب کاهش جریان گاز روسیه به اروپا شده، تحویل دهد. توربین مزبور فقط در کانادا قابل تعمیر بود و پس از تعمیر دولت کانادا به دلیل تحریمهای اِعمال شده علیه روسیه از تحویل آن خودداری کرد. وزیر اقتصاد آلمان از کانادا خواسته است که توربین را بهجای روسیه به آلمان بفرستد تا مشمول جریمه یا عواقب حقوقی عدم رعایت تحریمها نشود.
منبع: Capital
https://www.capital.de/wirtschaft-politik/robert-habeck—wir-muessen-putin- diese-turbinenausrede-nehmen–32519694.html
مطالبۀ حزب چپ آلمان: لغو تحریمهای روسیه
حزب چپ آلمان خواسته است تحریمهای روسیه لغو و مذاکره با روسیه برای راهاندازی موقت خط لولۀ نورد استریم ۲ آغاز شود. کارشناس اقتصادی حزب چپ، «کلاوس ارنست» گفته است که تحریمهای اقتصادی علیه روسیه بلااثرند، تحریمها مانع از ادامۀ جنگ نشده، درآمد روسیه را از فروش گاز و نفت افزایش داده و در آلمان نهایتاً موجب توقف فعالیت مؤسسات و کارخانجات و در مضیقه قرارگرفتن مردم خواهد شد.
منبع: سایت آنلاین
https://www.zeit.de/wirtschaft/2022-07/linke-russland-sanktionen-nord-stream-zwei
فراخوان وزیر اقتصاد آلمان مؤثر بود
هفتۀ پیش وزیر اقتصاد آلمان در مورد کمبود گاز به دلیل تحریم انرژی روسیه به مردم هشدار داد و از آنها خواست در مصرف گاز صرفهجویی کنند. ظاهراً فراخوان وزیر اقتصاد مورد استقبال شرکتها و تعاونیهای مسکن قرارگرفته و مدیر عامل تعاونی مسکن «Dippoldiswalde eG» در ایالت «ساکسن» اولین شرکتی است که دستور قطع آب گرم ۳۰۰ واحد مسکونی را داده است. از اول ژوئیه آب گرم در تمام مدت قطع است. مدیر عامل تعاونی مزبور گفته است که وی به فکر مستأجرین و مشکل پرداخت بهای گاز به دلیل قیمت بالای گاز مصرفی است. آیا از نظر حقوقی تصمیم وی درست باشد محل بحث است. اتحادیۀ مستأجرین گفته است که قطع آب فقط با موافقت مستأجرین قانونی است و در صورت قطع امکانات رفاهی مستأجرین حق کاهش اجاره بها را دارد.
منبع: یونگه ولت
https://www.jungewelt.de/artikel/429850.wirtschaftskrieg-danke-ampel.html
شرط غرب برای نامزدی گرجستان برای عضویت در اتحادیۀ اروپا
رئیس دولت گرجستان، «Irakli Kobachidse» در کنفرانسی مطبوعاتی گفته است که گرجستان از سوی دولتمردان اروپایی تحت فشار قرار گرفته است وارد جنگ با روسیه شود تا عضویت خود در اتحادیۀ اروپا را تضمین کند. وی نام دولتمردان اروپایی را فاش نکرده و ابراز امیدواری کرده کشورش بدون درگیری نظامی با روسیه کاندیداتوری در اتحادیۀ اروپا را کسب کند.
منبع: Antispiegel
https://www.anti-spiegel.ru/2022/georgien-eu-garantiert-bei-kriegsbeitritt-den-eu-beitrittskandidaten-status/
روسیۀ سفید غرب را متهم به تدارک جنگ علیه این کشور کرد
به گزارش خبرگزاری«BelTA »، جانشین فرمانده ستاد ارتش روسیۀ سفید «RuslanKosygin» گفته است که تحرکات نظامی غرب، بهخصوص در لهستان حاکی از تدارک جنگ در شرق اروپاست. به گفتۀ وی واشنگتن و بروکسل به بهانۀ پیشگیری از تهدیدات از شرق در حال تدارک مکانیسمی برای گروهبندی سریع نیروها در مناطق مناسب و حمایت جامع از عملیات هستند. وی همچنین گفته است که لهستان و کشورهای بالتیک در حال تبدیل به میدان مشق تیراندازی شده که ایالات متّحده در آن در حال تدارک درگیری خونین دیگری علیه روسیه و متحدانش است. لازم به توضیح است که سیستم دفاع موشکی آمریکا سالهاست که در رومانی مستقر شده و استقرار آنها در لهستان در جریان است. این سیستم موشکی علیرغم عنوان آن دفاعی نیست، بلکه در کنار قابلیت پرتاب موشکهای دفاعی، قادر به پرتاب موشکهایی با کلاهک هستهای است. در صورت پرتاب چنین موشکهایی به هر نقطه از روسیه، این کشور فقط ۱۰ الی ۱۲ دقیقه فرصت تشخیص هستهای یا غیرهستهای بودن موشک و واکنش به آن را دارد.
منبع: Antispiegel
https://www.anti-spiegel.ru/2022/weissrussischer-generalstab-wirft-dem-westen-kriegsvorbereitungen-vor/
استعفای «بوریس جانسون»
استعفای «بوریس جانسون» رهبر حزب محافظهکار واقعهای با اهمیت بینالمللی است. «جانسون» فعلاً سِمت نخستوزیری را حفظ خواهد کرد و استعفای خود را نیز هنوز به ملکه الیزابت ارائه نداده است. وی اصرار بر حفظ سِمتِ نخست وزیری دارد تا حزب رهبر جدیدی انتخاب کند، ولی مطالبۀ مخالفین وی کنارهگیری فوری اوست. «جانسون» اولین نخستوزیری در بریتانیاست که در خلال جنگ نیابتی ناتو علیه روسیه سقوط میکند. دلیل واقعی سقوط وی در کنار دروغگوییها، فقدان خوشنامی وی و تحقیر محافظهکاران این بود که طبقۀ حاکم در بریتانیا اعتماد خود به جانسون را برای مقابله با طبقۀ کارگر بریتانیا و پیشبرد جنگ علیه روسیه از دست داده بود. «بوریس جانسون» در نطق اعلام استعفا، خروج از اتحادیۀ اروپا، خاتمه دادن سریع به محدودیتهای کرونا و ایفای نقش سرکردگی غرب در مقابله با روسیه در جنگ اوکراین را بهعنوان دستاوردهای دوران نخستوزیری خود اعلام کرد.
منبع: وبسایت سوسیالیستهای جهان
https://www.wsws.org/de/articles/2022/07/08/pers-j08.html
دولت نروژ اعتصاب کارگران نفت و گاز را ممنوع اعلام کرد
تعدادی از کارگران صنایع نفت و گاز نروژ در اعتراض به افزایش هزینههای زندگی، تورم و افزایش بهای انرژی و همچنین مطالبۀ مزد بیشتر، روز سه شنبه ۱۲ ژوئن دست به اعتصاب زدند. قرار بر این بود که روز بعد تعداد بیشتری از کارگران به اعتصاب بپیوندند و به این ترتیب میزان استخراج نفت و گاز را کاهش دهند. ولی در همان روز اول اعتصاب، دولت نروژ اعتصاب را ممنوع کرد و به آن خاتمه داد. در مورد مطالبات کارگران در مورد افزایش حقوق قرار شد این موضوع در کمیسیونی مورد بررسی قرارگیرد. نروژ بخش کوچکی از نفت و گاز مورد نیاز اروپا را تأمین میکند. وزیر خارجۀ نروژ با صدور بیانیهای علت ممنوعیت اعتصاب را اینگونه عنوان کرد که با اعتصاب کارگران و کاهش تولید و صدور نفت و گاز ممکن بود اتحاد و یکپارچگی اروپا در اِعمال تحریمها علیه روسیه به خطر افتد.
منبع: وبسایت سوسیالیستهای جهان
https://www.wsws.org/de/articles/2022/07/07/dfjy-j07.html
نخست وزیر یمن: هدف آمریکا کنترل منابع طبیعی یمن است
اخیراً ائتلاف تحت حمایت آمریکا به رهبری عربستان سعودی علناً نفت خام یمن را به ارزش صدها میلیون دلار غارت کرده است. «عبدالعزیز صالح بن حبتور»، نخستوزیر دولت صنعا در یمن، به سفر سفیر آمریکا به «حضرموت و المهره» در اوایل هفته جاری بهعنوان بخشی از طرح آمریکا برای کنترل نفت این کشور اشاره کرد. نخستوزیر گفت که سفر سفیر «در راستای تلاش مستمر کشورش برای کنترل میادین نفتی و بنادر در امتداد نوار جنوبی جمهوری یمن و بخشی از سواحل غربی است». نخستوزیر یمن در دیدار بن حبطور با والیان حضرموت و المهره، لقمان براس و قتابی علی الفرج، تأکید کرد که پروژه آمریکا در یمن با هدف ایجاد کنترل بر ثروت طبیعی این کشور و بهرهبرداری از ژئوپلیتیک آن است. وی گفت: «این به ضرر مردم یمن است، آنها را فقیر میکند، وضعیت انسانی آنها را تشدید میکند و روحیه درگیری بین آنها را دامن میزند. در این دیدار، بن حبتور و دو فرماندار بر اهمیت مقاومت مسلحانه بهویژه در حضرموت و المهره بهعنوان بهترین راه برای مقابله با ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی و حامی آن آمریکا که از آن بهعنوان «استعمارگر جدید یاد میکنند» تأکید کردند. «ائتلاف تحت حمایت آمریکا آشکارا بهمنظور غارت مقادیر زیادی نفت خام به ارزش میلیونها دلار، نفتکشها را به بنادر یمن اعزام کرده است.»
بن حبطور گفت که عملیات غارتگری اخیر ائتلاف تحت دستورات ایالات متحده انجام شده است و آنها را بخشی از طرح واشنگتن برای تضمین کنترل نفت یمن از طریق متحدان خود در خلیج فارس خواند. آمریکا به دلیل سرقت نفت در کشورهایی که بهطور غیرقانونی آن را اشغال میکند، معروف است، یعنی سوریه، جایی که نیروهای اشغالگر آمریکایی با کمک نیروهای سوریه دموکراتیک نفت را غارت میکنند. نیروهای آمریکایی و نیروهای دموکراتیک سوریه در شمال سوریه کنترل بیشتر میادین نفتی استانهای حسکه و دیرالزور را در دست دارند و بهطور منظم نفت سوریه را برای فروش به خارج از کشور به خارج از کشور قاچاق میکنند.
منبع: وبلاگ کرادله -۳ ژوئیه ۲۰۲۲
https://thecradle.co/Article/News/12551
ایران میخواهد میان ترکیه و سوریه میانجیگری کند
با توجه به اعلام آنکارا مبنی بر اینکه قصد دارد عملیات نظامی در شمال کشور همسایه، سوریه، انجام دهد، «امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران گفت که میخواهد بهعنوان میانجی بین دو کشور عمل کند. تهران خواهان آنست تا از جنگ اجتناب شود. به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه ایران گفته است که کشورش تلاش میکند تا مشکلات بین دمشق و آنکارا را حل و صلح را برقرار کند.
«امیرعبداللهیان» در سفر اخیر خود به دمشق پایتخت سوریه گفت: یکی از مهمترین اهداف در حال حاضر کسب اطلاعات بیشتر و گفتوگو درباره عملیات اعلام شده ارتش ترکیه در بخشهایی از سوریه است. وی پیش از این در آخرین سفر خود به ترکیه درباره این موضوع صحبت کرده بود. به گفته این دیپلمات ارشد ایرانی، تهران اساساً جنگ را رد میکند و تلاش دارد تا بحران بین دو کشور را از راههای سیاسی حل کند. او قبل از رفتن گفته بود: یکی از اهداف سفر من به سوریه برقراری صلح و امنیت در منطقه بین سوریه و ترکیه است، دو کشوری که جمهوری اسلامی ایران با آنها روابط مهمی دارد. «امیرعبداللهیان» همچنین حملات اسرائیل در سوریه را بهشدت محکوم کرد. اسرائیل قصد دارد سوریه را بیثبات کند و مشکلات را در آنجا تشدید کند. وزیر امور خارجه ایران همچنین مصر را کشوری مهم در جهان اسلام توصیف کرد و از توسعه روابط و همکاریهای تهران و قاهره استقبال کرد. اما تاکنون هیچ مذاکره مستقیمی بین دو کشور صورت نگرفته است. این سیاستمدار ایرانی روز شنبه وارد دمشق شد و در آنجا مورد استقبال همتای سوری خود «فیصل مقداد» قرار گرفت. وزیر امور خارجه ایران در جمع خبرنگاران گفت: سفر وی نقطه عطفی در روابط دوجانبه دو کشور است. او بعداً توضیح داد: در این سفر مرحله جدیدی از همکاریهای گسترده بین دو کشور ازجمله در حوزههای مختلف اقتصادی و تجاری آغاز شد.
منبع: راشا تودی (آلمانی)، ۴ ژوئیه ۲۰۲۲
https://deutsch.rt.com/der-nahe-osten/142602-iran-will-zwischen-turkei-und/
«عجب تصادفی»: دولت (سرخ، زرد، سبز) آلمان، خواستههای «ترامپ» از «مرکل» را برآورده میکند
«دونالد ترامپ» سه خواسته اصلی از «آنگلا مرکل» داشت: توقف «نورد استریم ۲»، صرف پول بیشتر برای تسلیحات، کاهش کسری تجارت خارجی. همانطور که یک روزنامه گار «Springer» از شنیدن این موضوع شگفتزده شد، این خواستهها اکنون در پی بحران اوکراین برآورده شده است. حدود ۱/۵ سال پس از کنارهگیری مرکل از قدرت، دولت فدرال آلمان در واقع تمام خواستههای اصلی دونالد ترامپ که از جمهوری فدرال مطرح کرده بود، برآورده کرده است. «رابین الکساندر»، معاون سردبیر ولت پرچمدار ناقص «اشپرینگر»، روز دوشنبه در توییتی به این موضوع اشاره کرد. «الکساندر» در مورد خبر اولین کسری تجارت خارجی آلمان در بیش از ۳۰ سال گذشته چنین توضیح داد: «آلمان نورد استریم ۲ را متوقف میکند. آلمان به هدف ۲ درصدی برای هزینههای تسلیحاتی میرسد. آلمان دیگر مازاد تجاری ندارد. در هفت ماه، دولت فدرال همه چیزهایی را که دونالد ترامپ سالها برای “آنگلا مرکل” بیهوده دردسر ساخته بود، برآورده کرده است….»
منبع: راشا تودی (آلمانی)، ۵ ژوئیه ۲۰۲۲
https://deutsch.rt.com/inland/142681-so-zufall-aber-auch-ampel/
روسیه از اسرائیل خواست حملات هوایی و نقض حاکمیت سوریه را متوقف کند
در آخر هفته، اسرائیل به یک مزرعه مرغداری در سواحل سوریه حمله کرد و دو غیرنظامی را زخمی کرد. روسیه روز دوشنبه بیانیهای صادر کرد و هشدار داد که چنین حملاتی «قاطعانه غیرقابل قبول» هستند. روسیه در سواحل سوریه مواضع دارد و پیش از این به اسرائیل هشدار داده بود که از این منطقه دور شود. آخرین حمله از ساحل انجام شد و روسیه آشکارا در زمان وقوع آن اظهارنظری نکرد. روسها میگویند که این اقدام حاکمیت سوریه را نقض میکند و برخلاف موازین بینالمللی است. اینها بهوضوح واقعیات است، اما قبلاً هرگز اسرائیل را متوقف نکرده است. اسرائیل بارها و بارها نشان داده است که مایل به ادامه حمله به اهدافی در سوریه است. اگر روسیه تصمیم بگیرد که آنها را از نظر نظامی متوقف کند، آنها بهوضوح میتوانند، اما تا کنون این کار را نکردهاند. در عوض، روسیه سعی کرده است با پدافند هوایی از حملات بیشتر جلوگیری کند. این به سوریه اجازه میدهد تا موشکهای اسرائیلی بیشتری را رهگیری کند، اما آنها را مستقیماً متوقف نکرد. این بار هشدار جدی بهنظر میرسد، اما چند مورد آخر هیچ اقدامی برای متوقف کردن حملات صورت نگرفته است.
منبع: وبلاگ ضدِ جنگ، ۴ ژوئیه ۲۰۲۲ («جیسون دیتز»)
https://news.antiwar.com/2022/07/04/russia-demands-israel-stop-sovereignty-violating-airstrikes-on-syria/
دیدار هیأتهای ایران و مصر در پایتخت عمان
این دیدارها در جریان سفر اخیر «عبدالفتاح السیسی» رئیسجمهور مصر به پایتخت عمان برگزار شد. به گزارش ۶ ژوئیه یک روزنامه عربی بهنام «العربی الجدید»، هیأتهای بلندپایه مصر و ایران در تلاش برای احیای روابط دیپلماتیک در مسقط پایتخت عمان با یکدیگر دیدار کردند. این گزارش از سوی قاهره و تهران نه تأیید و نه تکذیب شده است. موضوعات مختلفی را که بین هیأتها مورد بحث قرار گرفته است، بهویژه میتوان از موضوعاتی مربوط به غزه و سوریه نام برد. مصر اغلب بهعنوان میانجی بین جناحهای مقاومت فلسطین در غزه و تشکیلات اسرائیل عمل میکند. بر اساس گزارشها، طرفین با توجه به روابطی که با گروههای مختلف سیاسی و شبهنظامی در نوار تحت محاصره غزه دارند، درباره هماهنگی مستقیم در این زمینهها با یکدیگر گفتوگو کردند. در مورد آینده روابط ایران و مصر، «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه ایران در ۳ ژوئیه اظهار داشت که علیرغم عدم انجام مذاکرات مستقیم تاکنون، تهران بهدنبال احیای روابط دیپلماتیک با قاهره است. وزیر امور خارجه ایران گفت: مصر کشوری مهم در جهان اسلام است و توسعه روابط طبیعی تهران و قاهره به نفع دو ملت است.
منبع: وبلاگ کرادله، ۶ ژوئیه ۲۰۲۲
https://thecradle.co/Article/News/12679
«لاوروف»: کشورهای غربی از G۲۰ برای اهدافی که برای آن ایجاد شده است استفاده نمیکنند
«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه در یک کنفرانس مطبوعاتی در حاشیه این مجمع در اندونزی گفت که بهجای حل مشکلات فوری اقتصادی، شرکت کنندگان گروه ۲۰ آشکارا و همچنان در روسوفوبیا غرق شدهاند. او در یک کنفرانس مطبوعاتی در حاشیه نشست وزرای خارجه گروه ۲۰ در اندونزی گفت که بسیاری از کشورها از G۲۰ برای اهدافی که برای آن ایجاد شده است استفاده نمیکنند.
«لاوروف» تأکید کرد: کشورهای غربی در نشست وزرای خارجه گروه ۲۰ درباره مشکلات اقتصادی بحث نمیکنند، بلکه آشکارا از روسیه انتقاد میکنند. با این حال، وی خاطرنشان کرد که «تعدادی از کشورها از تحریک علیه روسیه در نشست G۲۰ حمایت نکردند». او گفت: مطمئناً در مقطعی درک خواهیم شد.» «لاوروف» همچنین درباره بحران اوکراین اظهار داشت: «اگر کشورهای غربی بخواهند روسیه را در میدان نبرد در شرایط اطراف اوکراین شکست دهند، چیزی برای گفتوگو با آنها وجود ندارد.» با این حال، او بر تمایل روسیه برای مذاکره بر سر صادرات غلات از اوکراین تأکید کرد. «لاوروف» تأکید کرد: ما آماده مذاکره با همکاران اوکراینی و ترکیه هستیم. وزیر امور خارجه روسیه تأکید کرد، بحران غذایی و انرژی کنونی تازه آغاز نشده است. وزیر امور خارجه روسیه گفت: این بحرانها «نتیجه یک سیاست ماجراجویانه، بداندیشانه و معیوب غرب، ازجمله اجرای شتابزده چرخش به اصطلاح سبز، ازجمله مداخلات مصنوعی در مکانیسمهای تنظیم تقاضا و مصرف است». روزنامهنگاران همچنین از «لاوروف» در مورد تحریم اعمالشده توسط برخی از سیاستمداران در رویدادها و عکسها با حضور نمایندگان روسیه سئوال کردند. ازجمله، رسانهها گزارش دادند که جلسه سنتی مشترک عکس وزرای خارجه گروه ۲۰ در حاشیه نشست بالی به دلیل خودداری برخی از شرکتکنندگان از گرفتن عکس با وزیر خارجه روسیه لغو شده است. «لاوروف» درباره امتناع وزرای خارجه غربی از گرفتن عکس مشترک به طعنه گفت: «من کسی را برای عکاسی دعوت نکردم. من اصلاً کسی را به چیزی دعوت نکردم.» بر اساس گزارش رسانهها، وزیر امور خارجه روسیه زودتر از موعد مقرر نشست بینالمللی را ترک خواهد کرد.
منبع: راشا تودی (آلمانی)، ۸ ژوئیه ۲۰۲۲
https://deutsch.rt.com/international/142970-lawrow-westlichen-lander-nutzen-g20/
پوتین از پیش با شرکت در نشست G۲۰ موافقت کرده بود
در وبسایت وزارت امور خارجه فدراسیون روسیه گزارش شده است که مسکو پیشاپیش اندونزی را در مورد قصد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه برای شرکت در اجلاس G۲۰ مطلع کرده است، شکل مشارکت به وضعیت اپیدمیولوژیک در منطقه و اوضاع جهان بستگی خواهد داشت. در این گزارش آمده است: «تا آنجا که به نشست نوامبر G۲۰ مربوط است، دعوتنامه رسمی از «جوکو ویدودو»، رئیسجمهور اندونزی خطاب به رهبر روسیه دریافت شده بود. جاکارتا پیشاپیش از قصد رئیسجمهور ولادیمیر ولادیمیرویچ پوتین برای شرکت در آن مطلع شده بود.» خاطرنشان میشود که «طرح مشارکت به تدقیق کردن پیشرفت اوضاع جهان و با در نظر گرفتن وضعیت بهداشتی و اپیدمیولوژیک در جنوب شرق آسیا بستگی دارد».
منبع: «ریا نووستی»
https://ria.ru/20220706/indoneziya-1800698991.html
در هرات، طالبان شروع به بازگرداندن زمینهای تصرفشده توسط مقامات دولتی پیشین کرد
در افغانستان، کمیسیون مبارزه با زمینخواری توسط دولت جدید، روند بازگرداندن قطعات زمین در هرات را آغاز کرده است. این خبر را «آریانا نیوز» در ۱۴ تیرماه گزارش داد. در زمان حکومت اشرف غنی، صدهاهزار جریب زمین عمومی در چند سال گذشته توسط «قدرتمندان» تصرف شده است. اکنون روند بازگشت اموال دولتی در مناطق مختلف هرات آغاز شده است. «محمد ناصر» عضو کمیسیون گفت: «امارت اسلامی افغانستان (نام طالبان برای کشور ــ اوروآسیا دیلی) به مقامات مربوطه ازجمله فرماندهی پلیس هرات دستور داده است تا کمیسیونی را در هرات تشکیل داده و اقداماتی را برای جلوگیری از تصرف اراضی دولتی اتخاذ کنند». از سوی دیگر، اداره عدلیه هرات گزارش داد که تاکنون هزاران پرونده غصب زمین در نهادهای عدلی و قضایی در حال بررسی است و تعداد زیادی از این پروندهها به دادگاه ارسال شده است. بهلول مخلص، رئیس شعبه قضایی هرات قول دادکه «ما در این امر بسیار جدی هستیم، ما مهاجمان را متوقف خواهیم کرد و آنها را به قانون تحویل خواهیم داد. که در صورت لزوم، تا بازگرداندن اموال دولتی با آنها برخورد جدیتری صورت خواهد گرفت.» در این بین، مردم هرات از این روند استقبال کردند و از حکومت امارات اسلامی افغانستان خواستند با افراد متنفذ و «غاصبان زمین» برخورد کند.
منبع: «اوروآسیا دیلی»
https://eadaily.com/ru/news/2022/07/05/v-gerate-taliby-nachali-vozvrashchat-zahvachennye-prezhnimi-chinovnikami-zemli
بیش از ۲۵۹ میلیارد روبل درآمد نفت و گاز در ماه ژوئیه به بودجه روسیه وارد خواهد شد
در ژوئیه ۲۰۲۲ بودجه فدرال روسیه ، ۲۵۹/۱ میلیارد روبل درآمد نفت و گاز مربوط به مازاد بر قیمت فعلی نفت بالاتر از سطح پایهای دریافت خواهد کرد. این خبر توسط وزارت دارایی فدراسیون روسیه گزارش شده است. بر اساس گزارش این سازمان، عدول کامل از درآمدهای نفت و گاز واقعی دریافتی از حجم پیشبینیشده ماهانه درآمدهای نفت و گاز و برآورد حجم پایهای ماهانه درآمدهای نفت و گاز از حجم پایهای ماهانه درآمدهای نفت و گاز با توجه به نتایج ژوئن ۲۰۲۲ به ۱۳۹/۸ میلیارد روبل رسید. وزارت دارایی توضیح داد: «این امر عمدتاً به دلیل پیش پرداختهای ماه گذشته در مورد عوارض گمرکی صادراتی گاز است. این وزارتخانه همچنین یادآور شد که به دلیل تعلیق موقت برخی از احکام قوانین بودجه در سال ۲۰۲۲، خرید ارز و طلا برای درآمدهای اضافی نفت و گاز برنامهریزی نشده است.
منبع: «اوروآسیا دیلی»
https://eadaily.com/ru/news/2022/07/05/v-rossiyskiy-byudzhet-v-iyule-pridut-svyshe-259-milliardov-rubley-neftegazovyh-dohodov
کرملین: تحریمها مانع از جریان غلات از روسیه به بازارهای جهانی میشود
دیمیتری پسکوف، دبیر مطبوعاتی رئیسجمهور فدراسیون روسیه گفت که غلات داخلی بیش از تقاضا است، اما اکنون موانع زیادی برای ورود آن به بازارهای جهانی وجود دارد. امروز رئیسجمهور به مسائل غلات رسیدگی خواهد کرد، او با رئیس «شرکت مجتمع غلات» «دیمیتری سرگیف» ملاقات خواهد کرد. «پسکوف» به خبرنگاران گفت: یک شرکت بسیار مهم، بهویژه در شرایط فعلی، زمانی که غلات ما بیشتر از تقاضا، بر اساس نیاز است، اما موانع زیادی در راه خود به بازارهای جهانی که به آن نیاز هستند، دارد. سخنگوی کرملین خاطرنشان کرد که این موانع ناشی از تحریمهای غیرقانونی است که عمدتاً توسط اتحادیه اروپا اعمال میشود. وزارت کشاورزی پیشبینی میکند که امسال روسیه ۱۳۰ میلیون تن غلات (در مقابل ۱۲۰/۷ میلیون تن در سال گذشته) برداشت کند. با احتساب گندم، میتوانیم رکورد ۸۷ میلیون تن برداشت کنیم. در سال ۲۰۲۱، برداشت آن ۷۵/۹ میلیون تن بود و رکورد مطلق در سال ۲۰۱۷ ــ ۸۶ میلیون تن (با کل محصول غلات ۱۳۵/۵ میلیون تن) تعیین شده است.
منبع: «راسیسکایا گازینا»
https://rg.ru/2022/07/06/kreml-sankcii-prepiatstvuiut-postupleniiu-zerna-iz-rf-na-mirovye-rynki.html
«کیسینجر» نسبت به توانایی ایالات متحده آمریکا برای اتخاذ سیاست مستقل تردید دارد
«هنری کیسینجر»، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا در مصاحبه با «یو اس ای تودی» گفت: توانایی و صلاحیت ایالات متحده آمریکا و سودمندی اجرای سیاست مستقل واشنگتن اکنون مورد تردید است. وی اشاره کرد که، بحثهایی در مورد صلاحیت آمریکا و همچنین درباره بدرد خوردن آن وجود دارد ــ و اگر چنین است، پس چه جور آمریکایی ــ برای انجام یک سیاست مستقل مناسب است. به عقیده «کیسینجر»، با توجه به تناقضات درون خود ایالات متحده آمریکا، این امر گفتوگو را پیچیده میکند. وزیر خارجه سابق آمریکا همچنین گفت که رهبران قدرتمندی در عرصه سیاسی نمیبیند که بتوانند با چالشهای دنیای کنونی مقابله کنند. وی در پایان گفت: «انصافاً رهبران کنونی هنوز دستاویز و بهانهای (برای نشان دادن خود) نداشتهاند. اما ما موافقیم که خود رهبران برای این امر بهانه بهدست میدهند.» پیش از این، «کیسینجر» گفته بود که ایالات متحده آمریکا اکنون بیشتر از زمان جنگ ویتنام از هم جدا شده است و خاطرنشان کرد که هر دولت جدید با «خصومت بیامان» از سوی مخالفان روبرو است، که از پیششرطهای گوناگونی درست شده و سازمان یافته است.
منبع: «ریانووستی»
https://ria.ru/20220705/ssha-1800487495.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop
رسانهها: حد اقل ۵۰ مقام دولتی از ترکیب دولت بریتانیا بیرون آمدند
به گزارش «اسکای نیوز»، حداقل ۵۰ مقام دولتی از ترکیب دولت بریتانیا بیرون رفتند. آخرین کسی که استعفای خود را اعلام کرد، «جورج فریمن»، معاون پارلمانی وزیر علوم، تحقیقات و نوآوری بود. وی در نامهای خطاب به نخستوزیر کشور و در توییتر خود نوشت: با کمال تأسف برای شما نامه مینویسم تا به شما اطلاع دهم که دیگر به رهبری شما اعتقادی ندارم. «اسکای نیوز» گزارش داد که: «این بدان معناست که ۵۰ نفر از اعضای دولت استعفا دادهاند».
منبع: «ریا نووستی»
https://ria.ru/20220707/velikobritaniya-1800854306.html
حامیان گاز و انرژی هستهای سبزها را در پارلمان اروپا شکست دادند
پارلمان اروپا با طرحهای کمیسیون اروپا برای گنجاندن پروژههای گاز و انرژی هستهای در طبقهبندی اروپا ــ سندی که مناطق مناسب برای سرمایهگذاری در اتحادیه اروپا را تعریف میکند ــ مخالفت نخواهد کرد. نمایندگان پارلمان اروپا از پیشنهاد جلوگیری از گنجاندن گاز و انرژی هستهای در ردهبندی حمایت نکردند. در این مورد ۳۲۸ رأی مخالف، ۲۷۸ رأی موافق وجود داشت. «فردریک سیمون»، سردبیر «Euractiv» در توییتر خود نوشت: «این بدان معنی است که این پیشنهاد تصویب میشود: انرژی هستهای و گاز رسماً بهعنوان یک فعالیت ردهبندی «انتقالی» شناخته شدهاند. در ابتدا، کمیسیون اروپا گاز و انرژی هستهای را در ردهبندی نگنجاند، اما با مقاومت شدید کشورهای اروپای شرقی مواجه شد. بهعنوان مثال، لهستان، مانند هر کس دیگری، باید تا سال ۲۰۵۰ انتشار CO۲ را به صفر برساند، اما این کشور آماده نیست فوراً به انرژی سبز روی آورد و برای کنار گذاشتن زغال سنگ، قصد دارد نیروگاههای گازی و هستهای بسازد.
منبع: «اوروآسیا دیلی»
https://eadaily.com/ru/news/2022/07/06/storonniki-gaza-i-atomnoy-energetiki-pobedili-zelenyh-v-evroparlament
بهای گاز در اروپا به بالاتر از ۱۹۰۰ دلار افزایش یافت
قیمت گاز در بورسهای اروپا از ۱۹۰۰ دلار در هر هزار مترمکعب گذشت. طبق اطلاعات بورس لندن، قراردادهای آتی اوت در افتتاحیه بازارها در حدود ۱۸۶۵ دلار بود که ۴/۳ درصد بیشتر از سطح روز گذشته است. در جریان این نشست، مظنهها به ۱۹۳۰ دلار در هر هزار مترمکعب (۷+ درصد) افزایش یافت. یادآور میشویم که حداکثر قیمت گاز در بورسهای اروپا در جریان معاملات در ۷ مارس به ۳۸۹۲ دلار رسید. آنطور که «EADaily» گزارش داد، بازار گاز اروپا که از ماه مارس شاهد افزایش قیمت قابل توجهی بوده است، همزمان تحت فشار عوامل متعددی قرار گرفته است. در ماه مارس، در شرایط ترس از ممنوعیت واردات مواد خام انرژی از روسیه، قیمتها به حداکثر رسید.
منبع: «اوروآسیا دیلی»
https://eadaily.com/ru/news/2022/07/07/v-evrope-ceny-na-gaz-vzleteli-vyshe-1-900-dollarov