محاکمه مزدوران قاتل

Print Friendly, PDF & Email

جرم: قتل
 این حکمی است که در روز ۲۲ اکتبر سال جاری از سوی دادگاه فدرال آمریکا در واشنگتن صادر شده است.

هیأت منصفه دادگاه فدرال آمریکا در واشنگتن چهار مزدور شرکت خصوصی نظامی «بلاک واتر» را به‌دلیل راه‌اندازی حمام خون در بغداد در سال ۲۰۰۷ مجرم شناخته است.

یکی از متهمان به‌دلیل ارتکاب قتل و سه نفر دیگر به‌علت ارتکاب قتل غیرعمد محکوم شناخته شده‌اند. وکلای متهمان اظهار داشته‌اند که تقاضای تجدید دادرسی را ارائه خواهند داد.

میزان و نوع مجازات مجرمین هنوز اعلام نشده است. نخستین دادرسی در دسامبر سال ۲۰۰۹ به رد اتهامات این مزدوران انجامید. در اوایل سال ۲۰۱۱ یک دادگاه تجدیدنظر(استیناف)، بررسی مجدد پرونده متهمان را در دستور کار قرار داد که به محکومیت این متهمان در اکتبر سال جاری منجر شد.

به گمان ناظران یکی از متهمان محکوم به حبس ابد خواهد شد و مجازات سه متهم دیگر حبس دراز مدت خواهد بود.

سالیان متمادی «بلاک واتر» را همچون یک شرکت عادی جلوه می‌دادند. اریک پرینس، رئیس شرکت «بلاک واتر» در سال ۲۰۰۷، زمانی که از سوی یک کمیتهٔ تحقیقاتی مجلس نمایندگان ایالات متحدهٔ آمریکا در باب کشتار سال ۲۰۰۷ در بغداد مورد پرسش قرار گرفت، چنین پاسخ داد: «من معتقدم که ما همواره رفتار مناسبی داشتیم».

البته باید گفت که آنچه «مناسب‌تر» بود، درآمدهای هنگفتی است که این ارتش مزدور سالیانه به جیب زده است.

در سال ۲۰۰۷ شرکت خصوصی نظامی «بلاک واتر»، ۶۰۰میلیون دلار از طریق همکاری با وزارت امور خارجه آمریکا و سازمان سی آی اِی بدست آورده است. پس از تهاجم نظامی ایالات متحدهٔ آمریکا به افغانستان وعراق، این شرکت به‌واسطهٔ انعقاد قراردادهای هنگفت با وزارت امور خارجه آمریکا و سی آی اِی به جایگاه یک پیمان امنیتی قدرتمند صعود کرد. وظیفهٔ اصلی این شرکت خصوصی امنیتی محافظت از دیپلمات‌ها و سیاستمداران ایالات متحده در عراق بود.

«بلاک واتر» برای انجام مأموریت در عراق، از طریق ایجاد شبکه ارتباطی با دیگر شرکت‌های پیمانکاری در سراسر دنیا، نه تنها نیروهای متخصص امریکایی، بلکه همچنین تعداد کثیری از مزدوران را با پرداخت دستمزد پائین از نپال، شیلی، السالوادر، فیلیپین و کرواسی استخدام کرد. بکارگیری این نیروها که دارای تجربه نظامی در واحدهای ویژه بودند به لحاظ حقوقی این مزیت را به‌همراه داشت که در موارد مشکوک، متهمان غیرآمریکایی را نمی‌توانستند در دادگاه‌های ایالات متحدهٔ آمریکا مورد محاکمه قرار دهند.

این نیروی شبه نظامی خصوصی به‌واسطه توسعه دامنهٔ فعالیتش به کسب وکار پررونقی دست یافت.

شعب نمایندگی این شرکت همچنین توانستند خدمات خود را به شرکت‌هایی مانند Monsanto ،Chevron، و نیز به کنسرن والت دیسنی و مراکز عظیم مالی مانند Deutsche Bank و Barclays نیز ارائه دهند.

به‌رغم تغییر نام، این شرکت هرگز موفق نشده است که تصویر مفتضح خود را ترمیم کند. دلیل اصلی این عدم توفیق نیز، کشتار مردم بغداد بدست مزدوران «بلاک واتر» می‌باشد. به تأئید منابع رسمی در عراق در روز ۱۶ سپتامبر سال ۲۰۰۷، مزدوران «بلاک واتر» ۱۷ غیرنظامی را در میدان نیسور بغداد هدف تیراندازی خود قرار دادند. این مزدوران از سوی وزارت خارجه آمریکا مأموریت داشتند تا کاروان دیپلمات‌های آمریکایی را در بغداد همراهی کنند. اما بدون هدف به‌سوی مردم تیراندازی کردند.

پس از پیروزی باراک اوباما در سال ۲۰۰۸، قرارداد همکاری با «بلاک واتر» فسخ شد. به‌دنبال اقامه دعوی و پیگیری‌های تعداد زیادی از مقامات مسئول ایالات متحده علیه این شرکت، رئیس شرکت ناگزیر به پرداخت ۱۰۰ میلیون دلار بابت دستمزد وکلا و هزینه‌های دادرسی گردید.
 
«بلاک واتر» در سال ۲۰۰۹ به Xe تغییر نام یافت. در اواخر سال ۲۰۱۰ اریک پرینس، بنیان‌گذار و مدیرعامل « بلاک‌واتر»، شرکت خود را به گروهی سرمایه‌گذار خصوصی به مبلغ ۲۰۰میلیون دلار فروخت. همزمان محل سکونت خود را تغییر داد و در ابوظبی سکنی گزید. جایی که به گفته او «فضای تجاری دوستانه‌ای حاکم است؛ مالیات زیادی نمی‌گیرند و یا اصلاً نمی‌گیرند و هیچ دادستان مهاجمی و یا اتحادیه‌ای مزاحم کار و کسب نمی شوند».

اریک پرینس محل سکونتش را تغییر داد. اما به تخصص ویژه خودش وفادار ماند.

به سفارش شاهزادهٔ امارات، اریک پرینس یک گردان ویژه متشکل از ۸۰۰ مزدور را سازماندهی کرده است. این نیروی شبه نظامی خصوصی جهت تأمین امنیت داخلی و خارجی امارات در نظر گرفته شده است. وظیفهٔ این مزدوران حفاظت از لوله‌های مواصلاتی نفت و ساختمان‌های مرتفع و کنترل ناآرامی‌ها می‌باشد. این نیروها باید از آمادگی سرکوب شورش‌های احتمالی همانند آنچه در سالیان اخیر در دیگر کشورهای عربی  روی داده است، برخوردار باشند.

اریک پرینس در واکنش به گزارش نیویورک تایمز در مورد  تشکیل این نیروی شبه نظامی در امارات ادعا می کند که او «نه مالک شرکت Reflex Responses است ونه این شرکت را اداره می‌کند. مسئولیت او تنها جنبهٔ مشورتی دارد و همچنین مسئول اعزام نیرو برای این شرکت نیز می‌باشد».
 
از سال ۲۰۱۳ اریک​ پرینس ریاست یک شرکت سرمایه‌گذاری به نام Frontier Resources Group را بر عهده دارد که در تعدادی از کشورهای آفریقایی فعالیت دارد. این شرکت در ارتباط با Frontier  Services Group می‌باشد که دارای روابط نزدیکی با سرمایه‌گذاران چینی واسرائیلی است.

زمینهٔ برقراری چنین روابطی تلاش فوق‌العاده جمهوری خلق چین در راه دستیابی به مواد خام در آفریقا می‌باشد.

چینی‌ها تصمیم دارند که تا سال ۲۰۲۵، جهت احداث بنادر، فرودگاه‌ها و خطوط راه‌آهن رقم عظیمی معادل یک بیلیون دلار آمریکا  در آفریقا سرمایه‌گذاری کنند. بنابراین می‌توانند در آنجا بیشتر از یک تکه نان برای یک شرکت امنیتی و تدارکاتی بیاندازند.

اریک پرینس در حال حاضر در اتریش در سرزمینی آرام در کنار دریاچه زندگی می‌کند. افسر اسبق یگان ویژهٔ نیروی دریایی ایالات متحدهٔ آمریکا و رئیس سابق «بلاک واتر» شاید به دلایل مالیاتی آنجا را انتخاب کرده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *