رافائل کورره آ: مردی که با اعتماد نکردن به رهنمودهای صندوق بینالمللی پول وضعیت اقتصادی اکوادور را بهبود بخشید
رافائل کورره آ که از سال ٢٠٠٦ تاکنون ریاست جمهوری اکوادور را بر عهده دارد، وضعیت اقتصادی کشورش را بهشدت بهبود بخشیده، ریاضتکشی را بدست فراموشی سپرده و از هیچ یک از رهنمودهای صندوق بینالمللی پول پیروی نکرده است.
او که دارای تحصیلات عالیه در رشته اقتصاد از دانشگاههای بلژیک (دانشگاه کاتولیک لوون) و ایلینویز آمریکاست موفق شد وضعیت اقتصادی کشورش را در عرض چند سال بهگونه چشمگیری بهبود بخشد.
اعداد این مطلب را ثابت می کنند. ۴/۱ درصد از جمعیت کشور بیکارند. درصد اهالی کشور که زیر حد فقر زندگی می کنند از ٣٧ درصد به ٢٧ درصد کاهش یافته است. رشد اقتصادی کشور در سال ٢٠١٤ به ٤ درصد و دیون آن به ٢٦ درصد تولید ناخالص ملی رسیده است.
هنگامی که از رئیس جمهوری دربارهٔ چگونگی شیوهٔ عملاش در اکوادور و وضعیت در اروپا سوال میشود، نخستین پاسخ او این است که از رهنمودهای صندوق بینالمللی پول پرهیز کنید. او با کمی مزاح میگوید که اعضای این صندوق بهعنوان توریست به اکوادور خوش آمدند ولی بهمحض این که بخواهند شروع به دادن توصیههای اقتصادی بکنند بهتر است با نخستین هواپیما به کشور خود بازگردند. از هنگام انتخاب وی بهعنوان رئیس جمهوری، هیچ هیات نمایندگی از سوی صندوق بینالمللی پول به این کشور سفر نکرده است. بر خلاف کشورهایی که از رهنمودهای صندوق بینالمللی پول پیروی کردهاند، تمام شاخصهای مربوط به وضعیت اقتصادی اکوادور خوب هستند. او وضعیت اسپانیا را مثال میزند و اطمینان دارد که اگر اروپا به گوش فرادادن به توصیههای این صندوق ادامه دهد، وضعیت اقتصادیاش بهتر از اسپانیا نخواهد شد.
اما شیوهٔ عمل رافائل کورره آ چگونه است؟ او از جمله مقادیر مربوط به بخشهای مختلف بودجه را تغییر داده است: در حالی که صندوق بینالمللی پول توصیه کرده بود که ٧٠ درصد درآمد نفت را برای باز پس دادن دیون کشور و ١٠ درصد آن را به مسایل اجتماعی اختصاص دهد، کورره آ ٨٠ درصد درآمد نفت را به مسایل اجتماعی اختصاص داده است. دیون کشوری نیز یکی از کارگاههای بزرگ برای پرزیدنت بود. یک کمیسیون حسابرسی بهمنظور بررسی این مورد تشکیل داده است. این کمیسیون بهسرعت به تخلفهایی در این زمینه دست یافت که به پرزیدنت کورره آ امکان داد اعلام کند که قادر به پرداختن دیون کشورش نیست و بدین سان موفق شد دیون کشورش را به بهایی بسیار زیر ارزش بازار بازخرید نماید.
ولی اقتصاد تنها مورد اختلاف بین کورره آ و اروپا نیست. پرزیدنت بارها سیاست مهاجرت اروپا را با اعلام این موضع که بهنظر او دیگر بیگانهای وجود ندارد، مورد نکوهش قرار داده است. نگرشی از جهان که بر اساس سخنان ماریلن سولوا، گزارشگر کارشناس در امور آمریکای لاتین، عقاید بسیاری را در اکوادور دگرگون کرده است.
با وجود این، هنگامی که قانون مربوط به رسانهها را تغییر داد، مورد اعتراض قرار گرفت. او تصمیم خود را اینگونه توجیه کرد که برخی از شرکتهای مالی یا بازرگانی، از جمله بانکها، رسانهها را کنترل میکنند. امری که بهنظر وی تحملناپذیر است.
کورره آ که خود را سوسیالیست مینامد محبوب مردم است. او در سال ٢٠٠٦ با ٥٦ درصد آرا در دور دوم انتخاب شد. در سال ٢٠٠٧ بههنگام همهپرسی برای برپا ساختن یک مجمع عمومی بار دیگر اعتماد خلق را بدست آورد. هدف او در آن زمان، تغییر قانون اساسی بود که در سال ٢٠٠٨ موفق به این کار میشود. او در سال ٢٠٠٩ و ٢٠١٣ به ترتیب با ٥١٫٩٩ درصد و ٥٧٫١٧ درصد آرا در دور اول انتخابات به ریاست جمهوری انتخاب شد.
*(هفتهنامه مورد اشاره دارای گرایشهای لیبرالی است ولی نتوانسته است در برابر این همه اصلاحات در اکوادور به کورره آ ایرادی وارد کند)